Waardig slot eerste Nacht van de Industriecultuur

Nieuws

ZAANDAM - De eerste Nacht van de Industriecultuur kreeg met de lichtshow op gebouw De Phenix in Zaandam en de bijzondere verlichting van de molens aan de Zaanse Schans afgelopen zaterdag een waardig einde. De organisatie spreekt voorzichtig van het begin van een traditie en van een goede samenwerking met veel Zaanse partners.


De Nacht van de Industriecultuur was een onderdeel van het Festival Industrie Cultuur. Dit festival speelt zich af in het hele Noordzeekanaalgebied met het zwaartepunt in de Zaanstreek. Het programma loopt van mei tot en met oktober met activiteiten als de Verhalenbank en de Zaansafari’s.
De spectaculaire lichtshow waarmee de Nacht van de Industriecultuur om 23.00 uur werd afgesloten, veranderde het industrieel monument De Phenix in Zaandam van een donker silhouet in een reeks kleurrijke beelden die elkaar in snel tempo afwisselden. Draaiende molens, houtzagende mannen en cacaobalen die uit een schip werden gehesen, waren onderdeel van een show die de geschiedenis van de Zaanse industrie verbeeldde. Zelfs een uitslaande fabrieksbrand, zoals er vele zijn geweest, maakte onderdeel uit van het spektakel. Op de Zaanse Schans stonden de molens de hele nacht in bijzonder licht. Fotografen verdrongen elkaar op de Julianabrug in Zaandijk om het unieke, kleurrijke molenpanorama vast te leggen.
Het programma van de Nacht van de Industriecultuur begon al om één uur ’s middags op vier verschillende plekken in de Zaanstreek. Misschien was dat nog iets te ambitieus voor deze eerste editie, want het publiek wist het aantrekkelijke programma nog niet goed te vinden. Zo was er een expositie van experimentele kunst van de Stichting Tengel en een filmvertoning in de Honigfabriek, een familieprogramma bij molen De Gekroonde Poelenburg op de Zaanse Schans en lezingen, rondleidingen en muziek op het Hembrugterrein. Tussen de verschillende locaties reden oldtimer bussen om de gasten te vervoeren. Het concert van Zaanse koren en bands bij de Chocoladefabriek werd goed bezocht. De Nacht van de Industriecultuur werd naar voorbeeld van het grote evenement in het Duitse Ruhrgebied georganiseerd door de Stichting Zaanse Industriecultuur. Er werd samengewerkt met Vereniging De Zaansche Molen, Fluxus, Stichting Tengel, het Museum Zaanse Tijd, het HollandRoutehuis, Stichting MidzomerZaan, Stad aan de Zaan, provincie Noord-Holland en Cultuurcompagnie Noord-Holland.