Honig Breethuis gesloten vanwege ‘grote voorjaarsschoonmaak’

Uitgaan
Moet dit schilderij blijven of kan het weg?
Moet dit schilderij blijven of kan het weg? (Foto: aangeleverd)

ZAANDIJK - Het Honig Breethuis, Lagedijk 80, is van 1 februari tot en met 16 maart gesloten voor publiek in verband met ‘de grote voorjaarsschoonmaak’. Het museum sluit ruim een maand de deuren om zich voor te bereiden op een duurzame toekomst. Zie het als de grote voorjaarsschoonmaak.

Op de planning staan werkzaamheden als het vervangen van bestaande armaturen en lampen door ledverlichting. Die is niet alleen energiezuiniger, maar komt ook de getoonde kunstwerken ten goede, omdat led minder warmte en UV uitstraalt. Dat is vooral van belang voor de unieke behangselschilderingen van Willem Uppink uit 1830. Verder maakt de nieuwe verlichting het mogelijk om kwetsbaar textiel en werken op papier te tonen. Kleding die door de Zaankanters in de achttiende en negentiende eeuw werd gedragen en papier dat is gemaakt door de firma Honig Breet, de naamgever van het huis.

Zoals gebruikelijk bij een grote schoonmaakbeurt wordt het hele huis overhoop gehaald. Van zolder tot kelder wordt alles door de vrijwilligers nagelopen met de vraag erbij ‘wat kan weg?’ En wat moet voor de eeuwigheid worden bewaard? Het archief, dat sinds 1890 is bijgehouden, wordt beheerd door Gemeentearchief Zaanstad. Vanaf nu wordt het op een digitale informatiehuishouding bewaard: toekomstbestendig en papier besparend.

Nieuwe presentaties

Met de grote schoonmaak komt er extra ruimte voor nieuwe presentaties. Zo wordt de kelder ingericht om de archeologische vondsten te tonen die in de tuinen op de Lagedijk zijn gevonden. De voormalige bedstede in de tuinkamer wordt een vitrine om schilderijen van Willem Uppink te exposeren. Alle bovengenoemde werkzaamheden worden uitgevoerd met behoud van de monumentale waarde van het pand, aandacht voor een duurzame toekomst en een optimale publieksbeleving. De voormalige bewoners en hun geschiedenis komen zo nog meer tot leven.