Yvanka de Reus wint zilver tijdens NK bouwtimmeren

Algemeen
Zilver voor Yvanka de Reus.
Zilver voor Yvanka de Reus. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Yvanka de Reus uit Grootschermer heeft zilver behaald tijdens het Nederlands kampioenschap bouwtimmeren voor mbo-studenten; Skills Heroes. Yvanka volgt haar opleiding bij het Horizon College en ESPEQ in Heerhugowaard. Haar leerbedrijf is bouwbedrijf Meijerhof uit Grootschermer. Het NK werd 23 en 24 maart in de RAI in Amsterdam gehouden en georganiseerd door WorldSkills Netherlands.

Vorig jaar won Yvanka als eerste vrouwelijke mbo-student het goud bij het bouwtimmeren. Yvanka: “Het was een mooie wedstrijd met concurrentie. Ik had gehoopt dat ik de eerste plek kon bemachtigen. Mijn werkstuk, een kapconstructie van een dak, zag er op het oog mooi uit. Uiteindelijk heeft de jury bepaald en heb ik een zilveren medaille mee naar huis weten te nemen.”

Sam Strijbis

Sam Strijbis uit Dirkshorn werd Nederlands kampioen in zijn vakgebied; sanitaire- en verwarmingstechnicus. Sam (22) volgt zijn opleiding bij het Horizon College en IWNH in Heerhugowaard. Sam behaalde vorig jaar ook het goud en heeft nu zijn titel geprolongeerd. Sam is blij met het behaalde resultaat: “Het was heel spannend en ik had niet per se verwacht dat ik weer Nederlands kampioen zou worden omdat alle finalisten dichtbij elkaar zaten qua eindresultaat. Ik ben blij dat ik mijn titel heb geprolongeerd. Nu mag ik naar het Europees kampioenschap. Daar ga ik weer goed mijn best voor doen.” Het Europees kampioenschap wordt gehouden in de Poolse stad Gdansk en vindt in september plaats.

Overige medailles

Negen studenten van het Horizon College deden mee met het Nederlands kampioenschap. Per finale streden acht mbo-studenten om de nationale eer in hun vakgebied. Robin Berkhout (23) uit Andijk wist bij de meubelmakers het zilver in de wacht te slepen. Vorig jaar won hij in deze categorie het brons. Maaike van der Steen (19) uit Heiloo deed voor de eerste keer mee met het NK. Zij behaalde brons als Verzorgende IG. Noortje Rijser uit Alkmaar behaalde net geen podiumplek. In de categorie apothekersassistent werd zij vierde.

De uitslagen van de finalisten van het Horizon College:

Sanitaire- en verwarmingstechnicus: Sam Strijbis uit Dirkshorn: goud

Bouwtimmeren: Yvanka de Reus uit Grootschermer: zilver

Meubelmaken: Robin Berkhout uit Andijk: zilver

Verzorgende IG: Maaike van der Steen uit Heiloo: brons

Tegelzetten: Junior Macaia uit Purmerend: vierde plaats

Apothekersassistent: Noortje Rijser uit Alkmaar: vierde plaats

Applicatie- en mediaontwikkelaar: Lennon Stolk uit Enkhuizen: vijfde plaats

Autotechnicus: Ryan Meuwese uit Den Helder: zesde plaats

Mediavormgever: Lisa Fennema uit Den Helder: achtste plaats