Festival UPfest groot groen feest

Nieuws
Peinzende pissebedden op UPfest.
Peinzende pissebedden op UPfest. (Foto: Keith Montgomery)

ALKMAAR - De Grote Kerk in Alkmaar was zondag 21 april het decor van de tweede editie van het festival UPfest. Het festival met als thema ‘green up your life’ bood bezoekers de hele dag een gevarieerd programma. Van workshops tot theater en van een streekmarkt tot lezingen en een flinke portie doe-activiteiten. Met ruim 4000 bezoekers was het festival een geslaagd feest. 

Bezoekers konden aan de slag met het maken van wasmiddel of een workshop fermenteren. Voor één keer mocht er zelfs geracet worden in de kerk tijdens de UPcycle Bicycle Race en er werden groene levensvragen gesteld aan twee peinzende pissebedden. Op de streekmarkt werd bij de twintig producenten massaal geproefd en ingekocht. Zo werd er onder meer 200 kilo afgekeurde knolselderij van boer Ted gered. Kinderen knutselde out-of-the-box met de Cardboarders. In een VR-experience over de reis van GFT-afval waanden ze zich even in een andere wereld. Met hulp van de afvalkoningin werd de kerk schoon en netjes gehouden. 

Tips, dilemma’s en kleding 

Er werd gesmuld van duurzame huis-tuin-en-keukentips van Mijntje Mandarijntje, gelachen om ludieke duurzame dilemma’s en kleding - meegebracht door bezoekers zelf - kreeg een tweede leven in de swap till you drop shop. Het publiek reageerde enthousiast en keerde met een tas vol lekkers en een hoofd vol inspiratie huiswaarts.