Lintjesregen Alphen: burgemeester aan de bak met lintjes en penning

Nieuws
De Alphense burgemeester Liesbeth Spies (li) begon met een erepenning en reikte daarna nog zeventien lintjes uit. Naast haar Monique Veldman van Archeon.
De Alphense burgemeester Liesbeth Spies (li) begon met een erepenning en reikte daarna nog zeventien lintjes uit. Naast haar Monique Veldman van Archeon. (Foto: Morvenna Goudkade)

ALPHEN – De Alphense burgemeester Liesbeth Spies was er druk mee: eerst een gemeentelijke erepenning uitreiken en daarna nog zeventien koninklijke onderscheidingen opspelden. Spies begon afgelopen week in Archeon, waar een bijeenkomst werd gehouden over het Romeinse verleden. 

Door Morvenna Goudkade

Spies hoefde niet geheimzinnig te doen over haar komst naar Archeon: ze stond gewoon op het programma. Eerst zou ze een Romeinse zegelring onthullen en daarna nog iets vertellen over Alphen als wereldstad aan de Limes, de voormalige grens van het Romeinse rijk. Maar de burgemeester deed meer. Getooid met ambtsketen haalde ze een zwart doosje tevoorschijn dat een penning bleek te bevatten. Geen Romeinse amulet, maar een hedendaags ereteken van de gemeente. Toegekend vanwege de educatieve waarde, de bijdrage aan cultuurbehoud en sociale betrokkenheid en het belang voor toerisme en economie. Jack en Monique Veldman, directie en eigenaar van Archeon, namen het eerbetoon in ontvangst. Volgens Spies is Archeon een begrip: “Het gaat hier om geschiedenis te ontsluiten voor het grote publiek, door verhalen te vertellen en historie levend te maken.” Ze is trots op het museumpark dat het 30-jarig jubileum viert, zegt Spies. “En er valt nog meer te vieren, niet alleen staan wij stil bij 2000 jaar Romeins verleden, ook bij 10 jaar gemeentelijke fusie.” Vanwege het samengaan van Alphen, Boskoop en Rijnwoude is 2024 een jaar van verbinding, aldus de burgemeester. “Ik kan alvast verklappen dat we hier in Archeon een midzomerfeest gaan houden voor alle inwoners.” Jack Veldman sprak een dankwoord en vertelde hoe mooi het is om gewoon simpel aan het einde van de dag bij de uitgang te staan. “Er komen hier veel scholen voor schoolreisjes en als je dan ziet hoe de kinderen hebben genoten, dat is prachtig”. Het raakt hem om te zien wat Archeon voor mensen betekent. “Erfgoed is niet alleen mooi om te behouden, het is ook superbelangrijk om te beseffen waar wij vandaan komen. De toekomst kan niet zonder het verleden.” 

‘Volgens mij wist iedereen het van de erepenning, behalve Jack en ik, haha’

De aanwezigen in de Romeinse herberg reageerden met veel instemming. Veel gasten bleken al op de hoogte van de erepenning. “Volgens mij wist iedereen het, behalve Jack en ik”, lachte Monique Veldman, na afloop van de uitreiking. De Alphense burgemeester, inmiddels weer zonder ambtsketen, moest alweer naar het gemeentehuis. “Of dit een leuk feestje was? Absoluut, en dan moet vrijdag nog komen.” 

Lintjesregen Alphen 2024: Jeron de jongste met een lintje

De traditionele lintjesregen, net voor Koningsdag, werd inderdaad ook een feestje en wel voor zeventien inwoners en hun familie en vrienden. Zo werd Pim Bobeldijk uit Boskoop gedecoreerd voor zijn verdiensten voor de scouting en Marjan Dorsman uit Hazerswoude-Dorp voor haar inzet voor Poldercross en zwembad De Hazelaar. Zwantine Boer uit Alphen ontving een onderscheiding voor inzet voor de Alphense Oranje Vieringen en Wim Heemskerk uit Koudekerk voor behoud van het Dakota-vliegtuig. Alphenaar Jaap Spaargaren werd geëerd voor puzzelritten en Vrij aan de Rijn. De Boskoopse Joke Loef voor vrijwilligerswerk voor de Zonnebloem. Anke Bakker werd onderscheiden voor haar inzet voor de Joodse geschiedenis van Alphen en Mariska van Vliet voor haar ‘Ik kook ook voor jou’. Ook Mark Kimpel uit Koudekerk (zwemvereniging) en Alphenaren Leen Kloet (mannenkoor, Maranathakerk) en Ted Sabbé (vrijwilliger landgoed Ursula) kregen een onderscheiding als Lid in de Orde van Oranje Nassau, net als Elleke Suitela en Nico Tamaelasapal (beide vanwege inzet voor de Molukse gemeenschap) en Corrie van Eijk (vrijwilligerswerk voor kerkgemeente en samenleving). Teun van der Eijk (tuinbouw) en Cor Lammens (zorg, cultuur) werden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Jeron Groeneveld (28) bleek de allerjongste gedecoreerde van Nederland, met al wel een enorme staat van dienst als vrijwilliger: hij begon op zijn elfde.