Vrijwilliger Jasmijn: ‘Voelde mij direct op mijn plek’

Nieuws
Jasmijn Thomas (22) is vrijwilliger bij Korenmolen De Eendracht: 'Anderen hebben een sport, ik heb de molen'
Jasmijn Thomas (22) is vrijwilliger bij Korenmolen De Eendracht: 'Anderen hebben een sport, ik heb de molen' (Foto: Marieke Roggeveen)

Je ziet ze niet altijd, maar ze zijn er wel: mensen die, vaak naast hun werk, studie of dagelijkse bezigheden, iets extra’s doen voor de samenleving. Wat doen zij? Wat is hun reden om zich belangeloos in te zetten voor de ander, een goed doel, vereniging of organisatie? En hoe tevreden zijn zij ermee?

Door Marieke Roggeveen

ALPHEN – “Zeven jaar geleden draaide ik voor het eerst mee als winkelmedewerker bij Korenmolen De Eendracht en dit vond ik direct ontzettend leuk”, begint Jasmijn Thomas (22) te vertellen. 

“Ik zat toen nog op school en zocht een maatschappelijke stage. Mijn vader attendeerde mij hierop. Hoewel het een heel andere wereld was dan op school, voelde ik mij hier direct op mijn plek.”

Rijksmonument

Als een karakteristiek onderdeel van de gemeente Alphen is Korenmolen De Eendracht al van verre te herkennen. Alweer 126 jaar staat de historische molen langs de Oude Rijn aan de Gouwsluisseweg, na eerder 146 jaar in Zaandam als pelmolen dienst te hebben gedaan. De molen is een rijksmonument en eigendom van de gemeente Alphen, die sinds 1997 wordt beheerd en gerund door de Stichting Korenmolen De Eendracht. Vrijwilligers bemalen de molen, verzorgen rondleidingen en verkopen producten van de molen. De molenwinkel is elke zaterdag van 09.00 tot 16.00 uur geopend.

Broodje Eendracht

“Het leuke van mijn vrijwilligerswerk vind ik het sociale aspect”, vervolgt Jasmijn, “daarnaast vind ik het nog steeds heel bijzonder om handgemaakte producten in zakjes te scheppen. Dat heeft charme.”

“Ik sta hier bijna elke zaterdag een dagdeel, we zijn dan met twee vrijwilligers. Wij zijn dan bezig met klanten helpen, het mengen van bakmixen en het verpakken van productIk wil werk bij de molen zo lang mogelijk blijven doen

“Producten die wij hebben, zijn onder andere onze Molenbloem, Broodje Eendracht broodmixen en Eendracht Pannenkoekenmix. Wij wegen alles af, doen het in zakjes, sluiten deze af en doen er een sticker op. Op deze manier met mijn handen werken, vind ik een fijne bezigheid.”

“Het leukste vind ik als er een klant komt en zegt: ik wil beginnen met brood bakken, waar begin ik?” vervolgt Jasmijn, “dan vragen wij door en geven uitleg en advies: ‘U wilt rozijnenbrood bakken? Dan kunt u deze mix gebruiken. Daarna volgt u het recept wat erbij zit en kunt u straks uw eerste zelf gebakken rozijnenbrood uit de oven halen.’ Het is ontzettend leuk om de klant vervolgens blij en tevreden met een arm vol producten de deur uit te zien lopen. Naast onze vaste klanten, zijn er ook bezoekers die na een rondleiding nog even binnenlopen en vaak ook iets kopen. Soms is het heel rustig in de winkel, dan gaan we zakjes vullen, schoonmaken en natuurlijk gezellig even zitten met wat zelf gebakken brood.”

“Wij runnen en onderhouden de winkel, dus daar horen goede hygiëne en gezelligheid ook bij. Ik wil dit werk zo lang mogelijk blijven doen”, besluit Jasmijn, “waar anderen een sport als hobby hebben, heb ik mijn werk bij de molen.”

Nationale Molendag

In het tweede weekend van mei wordt elk jaar de Nationale Molendag gehouden. De Eendracht doet hier aan mee en heeft zaterdag 11 mei van 10.00 tot 16.00 uur meerdere feestelijke activiteiten, zoals rondleidingen en kinderactiviteiten. Ook worden er pannenkoeken gebakken. De entree is gratis. Kinderen tot 12 jaar dienen begeleid te worden door een volwassene.

Meer informatie over Korenmolen De Eendracht is te vinden op de website: www.molen-de-eendracht.nl.

Korenmolen De Eendracht in Alphen.