Opening stadsboerderij in Buiksloot

Algemeen
Initiatiefnemer van de Stadsboerderij in Buiksloot, Daan Goppel.
Initiatiefnemer van de Stadsboerderij in Buiksloot, Daan Goppel. (Foto: aangeleverd)

NOORD - Met een wolk van ecologische confetti - honderden zaadjes van een Amsterdamse Iep - werd het nieuwste groene initiatief in Noord, genaamd Ecohof Amsterdam, afgelopen zaterdag officieel geopend. Het is gevestigd in een pittoresk historisch pand aan de Noordhollandschkanaaldijk 24. “Eigenlijk waren we al open”, verduidelijkt initiatiefnemer Daan Goppel met een glimlach. Gestoken in blauw overall vertelt de kersverse stadsboer hoe hij samen met buurtbewoners deze plek in het oude dorp Buiksloot nieuw leven heeft ingeblazen.

“Toen ik enkele maanden geleden als tijdelijke bewoner hier het erf op liep, trof ik een vochtig huis met een tuin waar al tien jaar geen onderhoud meer aan gepleegd was. Een scheve dichtgetimmerde poort met prikkeldraad schermde het achtererf af van de straat. Niet bepaald een vriendelijk gezicht. Als eerste heb ik die poort verwijderd, zodat buurtbewoners het erf op konden lopen. Vervolgens heb ik kippen genomen en een krijtbord in de voortuin opgehangen met ‘Eieren te koop’. Zonder financiële middelen, maar met veel hulp van enthousiaste buurtbewoners hebben we er iets prachtigs van gemaakt. Alles wat je ziet is gemaakt van tweedehands of natuurlijke materialen. Moet je kijken wat we samen hebben neergezet!”

Natuur en duurzaamheid

Bij Ecohof Amsterdam worden de grote uitdagingen waar de wereld voor staat - zoals klimaatontwrichting en afvalproblematiek - vertaald naar kleine, maar concrete stappen. “We proberen op lokaal niveau een bijdrage te leveren aan oplossingen”, zo verduidelijkt Goppel. “En dat doen we samen met de buurt. Op deze plek moet iedereen zich welkom voelen.” Op de openingsdag is te zien waar het om gaat. Een bonte verzameling Noorderlingen struint over het erf om de pas aangelegde voedseltuin te bewonderen en te proeven van het lekkers wat her en der te krijgen is. Op het kanaal varen jongeren rondjes in de kano’s en de deelnemers aan de wildplukwandeling laten trots hun buit zien. Opgedist liggen hapjes zevenbladstamppot met pittige zwavelzwam en garnering van klaverbloem. “Het ligt op een blad van de lindeboom hier op het erf”, verduidelijkt de dame van de wildplukrondleiding enthousiast. “Je kunt dus zelfs het ‘bord’ opeten!”

Tekst gaat verder onder de foto.


Zevenbladstamppot met pittige zwavelzwam en garnering van klaverbloem.(Foto: aangeleverd)


Aan de zijmuur van het pand hangen panelen met kunst gemaakt van lokale planten. Op het voorerf proeven volwassenen van natuurwijn en jams van gered fruit, en willen de kinderen nog een extra veganistisch koekje. De Braziliaanse straatband Acorde Vizinho (‘Wordt wakker buurman’) uit Amsterdam-Noord weet de heupen los te maken en na het dansen kan de maag worden gevuld met eieren van eigen erf. Of met het bier van de brouwer om de hoek, waarvan de bierbostel weer aan de kippen van Ecohof wordt gevoerd. “Amsterdam Noord wordt zo stenig de laatste tijd”, zegt een dame met hoogblond haar “en die nieuwelingen die in die blokkendozen komen wonen mengen zich niet. Maar nu kom ik ze hier in het groen ineens tegen, en staan we samen een salade van wilde blaadjes te eten, haha! Ze zijn eigenlijk best gezellig.”


Meer informatie over Ecohof Amsterdam en hun zomeractiviteiten is te vinden op instagram.com/ecohofamsterdam
en www.ecohofamsterdam.nl.

Zevenbladstamppot met pittige zwavelzwam en garnering van klaverbloem.