John Jansen van Galen wandelt in en rond Noord

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Corrie Leenhouts)

AFLEVERING 12: DOOR OVERLEEK

Als je het oude Monnickendam bijna uitloopt staat daar de imposante Grote Kerk, in de 16de eeuw speciaal daar gebouw om stadsbranden op afstand te houden. Hoe vaak liepen we er niet langs gelopen! Maar de deur staat nu open en bezoekers zijn van harte welkom. De gewelven van de driehallenkerk zijn indrukwekkend en zacht zonlicht speelt binnen door ongekleurde glas-in-lood vensters. En het is er lekker koel.

In de tunnel onder de Provinciale Weg staat R I P Tunnel gekalkt. Zal-ie eindelijk vervangen worden? Wij kuieren westwaarts. Vooraf vreesden we dat het in Waterland druk kon zijn op zo’n mooie zondag, maar we ontmoeten slechts enkele fietsers en wandelaars. Een eendenpaar met zes jonkies zwemt voort door de sloot., bij boerderijen staan mooie zwarte kapschuren, en leuzen: ,,No farmers, no food,’’ En: ,,Trots op onze boeren is super.’’

Bij hotel De Boerenkamer gaan we rechtsaf en bij het moderne gemaaltje van Overleek links. Als de wind even wegvalt wordt het heet. In de berm is een gedenkteken opgericht voor een jonge Britse militair die hier in de oorlog neerstortte, verderop een voor een 61-jarige sportfietser die hier een paar jaar geleden omkwam. We bereiken de theetuin, die zijn oorsprong vond in de verhuur van fluisterboten; de dienster versleept een parasol om ons schaduw te gunnen. Haar gebak is puik.

Langs de sloot een rijtje klompen. Het veld van S V Overleek lijkt al decennia in onbruik. Aan de overkant twee uitstallingen van snuisterijen en hebbedingetjes. ‘Hier is camerabewaking,’ waarschuwt de eerste en bij de tweede, een ‘rommeltjesmarkt’, kun je al met een Tikkie betalen. Ook biedt iemand kwarteleitjes te koop aan. Bij hoeve De Witte Motor bereiken we de Purmerringvaart. Jongens en meiden springen van de houten brug te water.

Boerderij Achtervenne beveelt haar verse biokaas en melk aan, maar wij hebben meer trek in een pilsje. We lopen Ilpendam in langs het standbeeld van het erg witte, met pijlen doorboorde lichaam van de martelaar Sint Sebastianus, beschermheilige van het dorp.

Het dorpscafé heet, zoals het hoort, Het Wapen van Ilpendam en heeft een aangenaam terras.

Monnickendam - Ilpendam. Lengte: 8 km, 2 uur.

Startpunt: Bushaltes Monnickendam, dan naar de Provinciale Weg lopen en tunnel door. Eindpunt: Ilpendam, waar veel bussen naar Amsterdam-Noord vertrekken. Wie echter per auto of fiets kwam moet bij halte Splitsing even overstappen voor de bus naar Monnickendam. (Of: teruglopen naar Monnickendam via de route die is beschreven in Noord-Amsterdams Nieuwsblad van 9/8.)

Routebeschrijving: In Monnickendam bij bushaltes Provinciale Weg oversteken, voet- fietstunnel door, linksaf en meteen rechts (Monnickenmeer). Op T-kruising rechts en op volgende T-kruising (bij gemaal) links. Deze weg lang volgen met een ruime bocht naar rechts en op T-kruising bij ringvaart linksaf. Nu doorlopen Ilpendam in.