Buurtverbinding via een LAB in Noord

Algemeen
LAB Noord is van start gegaan met een heerlijke lunch gemaakt door buurtmoeders.
LAB Noord is van start gegaan met een heerlijke lunch gemaakt door buurtmoeders. (Foto: aangeleverd)

NOORD - Moet nu een laboratorium uitkomst bieden in Noord om de verbinding in de buurt te versterken? Dat het iets ander ligt wordt al snel duidelijk als je beseft dat ‘Buurtverbinding’ vijf LABS (leerwerkbedrijven) heeft in verschillende wijken van Amsterdam.  Hoe prettig is het dan om te weten dat Amsterdam Noord zich afgelopen maand als laatste stadsdeel heeft aangesloten bij dit Buurtverbinding project. In dit geval is LAB Noord Civic Amsterdam gevestigd in Huis van de Wijk  aan het Waterlandplein 302.

Studenten zelf op zoek naar vragen van bewoners

Elk lab hoort bij een grote welzijnsorganisatie. Op de labs lopen studenten MBO en HBO stage. De studenten werken samen aan hulp en ondersteuningsvragen van groepen bewoners en/of individuele cliënten uit de buurt.

Laagdrempelig

In het project werken ROC Top, ROC Van Amsterdam en Civic samen om stageplekken te generen voor 15 MBO-studenten Maatschappelijke Zorg en Social Work. De studenten werken samen aan laagdrempelige hulpvragen van bewoners en ondersteunen/organiseren activiteiten in de buurt.

Tekort aan stageplaatsen

Flip Derks, programmamanager, is vanuit het ROC van Amsterdam betrokken. Naomi van der Haar, onderwijsmanager, zit vanuit ROC TOP in de stuurgroep. Een van de aanleidingen toen dit project startte was het tekort aan stageplaatsen. ‘Tegelijk zagen we dat de net ingevoerde WMO ingrijpend doorwerkte op de arbeidsmarkt voor onze studenten. Ze moesten leren méér te doen dan activiteiten begeleiden, en juist pro-actief de wijk in om bewoners zelfredzaam te maken.’

Ondersteuning

’Precies dat leren de studenten bij Buurtverbinding’ aldus Derks. ‘Ze starten de stagedagen met een briefing en trekken dan in tweetallen de wijk in, om informele zorg te bieden. Ze ondersteunen eenzame ouderen bij het doen van boodschappen; doen gymnastiek met Parkinsonpatiënten; organiseren straatvoetbaltoernooitjes voor kinderen in de wijk. Het bijzondere is dat er geen vraag of opdracht voorligt; studenten gaan zelf op zoek naar vragen van bewoners.

Zelf ontdekken

Van der Haar: ‘Ze komen echt achter de voordeur. Niet iedereen wil dit én kan dit. Je praat eigenlijk over een excellente stage.’ Derks: ‘Een student zei laatst tegen me: Bij de vorige stage liep ik achter iemand aan die vertelde wat ik moest doen. Hier bedenk ik zelf iets dat we nog nooit gedaan hebben.’

Kick off

Op donderdag 17 november is de kick-off en iedereen is welkom om langs te komen in het Huis van de Wijk Waterlandplein om de studenten te ontmoeten en meer te horen over het project. Op voorhand is het goed te melden dat de mogelijke stagedagen woensdag, donderdag en vrijdag zijn. 

Mogelijk net zo belangrijk zijn de contactpersonen. Dat zijn Joy Willigenburg (06 18706613 en/of  Dilly Timmer 06 27979225 of via de mail j.willigenburg@civicamsterdam.nl en D.timmer@bagroep.nl

Afbeelding