Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Black Friday en overvolle containers

Algemeen

NOORD - Er is geen ontkomen aan. Black Friday is in volle gang en de feestdagen komen ook snel dichterbij. Het zijn drukke weken waarin veel Amsterdammers meer aankopen doen dan anders. Veel van die aankopen gebeuren online en worden bezorgd in kartonnen dozen. ‘We willen graag voorkomen dat de containers op straat overvol en verstopt raken en het karton op straat belandt ‘ aldus de gemeente in haar nieuwsbrief.  ’Daarom rijden vuilniswagens extra routes en zetten we meer vuilnismannen en -wagens in. We vragen u om uw karton niet naast de container te zetten, maar het in stukken te scheuren en in de container te gooien.

Na het Black Friday-weekend rijden er tot na Kerstmis op de doordeweekse dagen 3 extra vuilniswagens door de stad. Deze hebben geen vaste route maar rijden vooral langs plekken waar vaker kartonnen dozen naast de containers staan.

Karton in de container

Karton hoort niet bij het grof afval maar in een aparte papiercontainer. Daar past veel meer in als u het karton eerst in stukken scheurt. Karton dat naast de papiercontainer staat, wordt vaak vies en nat. Het is dan ook niet meer geschikt om te recyclen. Dat is jammer, want van oud karton kan weer prima nieuw verpakkingsmateriaal worden gemaakt. Bovendien kunt u een boete van € 100,- krijgen als u karton naast de container zet.

Explosieve groei kartonafval

De hoeveelheid ingezameld karton is de laatste jaren explosief gestegen. Dat komt doordat we steeds meer online winkelen. Door de coronaperiode is dit alleen nog maar versterkt. De online aankopen met Black Friday en de traditionele decembercadeautjes zorgen elk jaar voor een extra piek. Vorig jaar werd er in de week na Black Friday 26.000 kilo karton meer ingezameld dan normaal. Dat komt neer op 175 volle papiercontainers. Na Sinterklaas kwam daar nog eens 56.000 kilo extra karton bij.

Afval voorkomen

De beste oplossing voor kartonafval, is het voorkomen ervan. Amsterdam is hierover in gesprek met online winkels, brancheverenigingen en e-commerce partijen. We bekijken samen welke mogelijkheden er zijn om kartonafval te voorkomen en hoe we weggegooid karton het beste kunnen hergebruiken. Zo gaan we stapje voor stapje naar een schone stad.

Afbeelding
Originele Valentijnsdag-cadeaus? 4 x zo maak je dit jaar écht indruk Algemeen 2 feb, 15:32
Afbeelding
Grofvuil laten ophalen of wegbrengen in Amsterdam-Noord? Zo werkt dat! Algemeen 2 feb, 10:41
Afbeelding
Vastlopend verkeer vergt stevige aanpak Algemeen 2 feb, 08:22
Afbeelding
Spo(r)tprent Henk Veen Noord Amsterdams Nieuwsblad week 05 - 2023 Algemeen 2 feb, 07:20
Afbeelding
Stadsdeelbstuurscolumn: Investeren in de toekomst Algemeen 1 feb, 14:14
Afbeelding
Buren in Tuindorp Oostzaan delen elektrische auto's Algemeen 1 feb, 12:55
Afbeelding
Vrijwilligers Centrale Amsterdam bemiddelt tussen vraag en aanbod Algemeen 1 feb, 12:48
Afbeelding
Politie-Inval in pand Stoombootweg 112-nieuws 1 feb, 06:23
Afbeelding
Aan spanning geen gebrek in voetbalcompetities Algemeen 31 jan, 16:29
Afbeelding
Feest bij Autobedrijf Nieuwendijk: gekozen tot tweede Renault- en Daciadealer van Nederland Nieuws 31 jan, 09:13
Afbeelding
Kat door brandweer geholpen Algemeen 30 jan, 11:10
Afbeelding
Stadsdeelcommissie tegen uitbreiding betaald parkeren Algemeen 30 jan, 10:56
Afbeelding
Flinke stijging auto-inbraken in stad Algemeen 29 jan, 10:28
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord

Op Rodi Amsterdam-Noord volg je het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord. Rodi Amsterdam-Noord informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Amsterdam-Noord

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord in je mailbox.