Knoop van Volten voor Wilhelmien Blankesteijn

Nieuws
Wilhelmien toont blij haar speld aan ANT
Wilhelmien toont blij haar speld aan ANT (Foto: Roos Trommelen)

NOORD - De Werkgroep Amsterdam-Noord Toegankelijk (ANT) bestaat uit een aantal valide en mindervalide mensen en geeft gevraagd en ongevraagd advies over de bereikbaarheid, toegankelijkheid en bruikbaarheid van de openbare ruimte en gebouwen. In die werkgroep heeft Wilhelmien Blankesteijn zich als penningmeester vanaf het prille begin hard ingezet voor ANT. Dinsdag ontving zij uit handen van de portefeuillehouder van het stadsdeel Yassmine El Ksaihi de Knoop van Volten. 

De overhandiging had plaats tijdens de viering van het 20-jarig bestaan van Amsterdam Noord Toegankelijk (ANT). Deze groep is voortgekomen uit het eerste ingezonden burgerinitiatief in het stadsdeel Amsterdam Noord. Nu, vele jaren later, bestaat ANT nog steeds. “Helaas met weinig deelnemers, maar we hopen dat er binnenkort nieuwe aanwas zal zijn” valt op te tekenen tijdens de opgewekte viering in het Huis van de wijk De Meeuw, Motorwal 300 (hoek Motorwal en Meeuwenlaan). 

In die twintig jaar zijn er heel wat gebouwen geschouwd op toegankelijkheid voor vooral gehandicapten, verkeerssituaties bekeken en daarover geadviseerd aan de uitvoerenden. Zo adviseerde ANT vooral richting de gemeentelijke Verkeerscommissie over de onderwerpen die Noord aangaan. “Bijna iedere kapotte lantaarnpaal, gevaarlijke oversteken en nog veel meer zijn besproken en aan de orde gekomen in diverse overleggen. Ook zijn we betrokken bij diverse ontwerpen voor parken, bruggen, etc. Helaas is er een beetje de klad in gekomen door te weinig man/vrouwkracht.” 

Om de geschiedenis (en toekomst!) te vieren kwam ANT op 19 maart bijeen met diverse vroegere deelnemers en de portefeuillehouder van het stadsdeel Yassmine El Ksaihi.  Zij is ook de persoon waarmee ANT eens in het kwartaal een overleg heeft om de lopende (of niet lopende) zaken te bespreken.  Veel initiatieven binnen ANT werden door Wilhelmien aangedragen en in gang gezet.  

De uitgereikte Knoop van Volten is een erespeld afgeleid van het beeld en gemaakt voor mensen die zich inzetten voor Amsterdam-Noord. En daarom mag en zal Wlhelmien de speld met trots dragen