Moestuinschool aan Sixhavenweg Groei en Bloei

Nieuws
Michel Olden, Aliet Rogaar en Nancy Wiltink Urban Farmers
Michel Olden, Aliet Rogaar en Nancy Wiltink Urban Farmers (Foto: aangeleverd)

NOORD - Vier jaar geleden begon ‘Moestuinschool Amsterdam’ aan de Sixhavenw op het voormalige bouwterrein van de Noord-Zuidlijn een opleiding voor iedereen die serieus met groenteteelt aan de slag wil. Drie tuinders sloegen de handen ineen om deze opleiding vorm te geven. 

Sinds februari zijn veertig ‘tuinlui’ van het jaar 2024 bezig op de tuin. Compost aanbrengen, de bedden losmaken, het eerste zaad. Wat in januari nog een rommelige kale vlakte was, is inmiddels alweer een goed georganiseerde tuin waar het eerste groen in nette rijtjes opkomt. Iedereen kan in de tuin kijken, elke week verandert het. 

Het hek staat altijd open en eens in de twee weken is op dinsdag- en donderdagochtend een tuinder op de tuin aanwezig tijdens de zogenaamde ‘open tuinochtend’, voor als je meer wil weten.

Op de tuin staan ook twee composttrommels voor mensen uit de buurt die daar hun groente en fruitafval inleveren.

Inmiddels zijn de tuinlui uit het eerste jaar overal in Amsterdam groente aan het telen, in een buurttuin, volkstuin, hun eigen tuin en soms op het balkon. Er wordt gewerkt zonder kunstmest of gifstoffen en dat gaat prima. Alleen de duiven eten iets te graag mee, vandaar dat je op de tuin flink wat netten ziet staan die de groente beschermt. Behalve groente, groeien op de tuin ook kruiden en eetbare bloemen.

Er zijn twee keer per jaar feestelijke open dagen, met een gratis workshop en aan het begin van het jaar een Moestuinplantjesverkoopdag, waar je groenteplanten kunt kopen.

Data voor open dagen en de jaarlijkse moestuinplantjesverkoopdag zijn te vinden op de website van de Moestuinschool:

www.moestuinschoolamsterdam.nl/agenda 

Daar staat ook meer informatie over de tuinders en de Moestuinschool, een activiteit van Stichting De Eetbare Stad.

Afbeelding