Column Stadsdeelbestuur deze week Forever human in de zorg

Nieuws
Esther Lagendijk
Esther Lagendijk (Foto: Aangeleverd)

Vorige week zag Stadsdeelbestuurder Esther Lagendijk de documentaire Forever Human in het prachtige Pathé Tuschinski, gemaakt door verpleegkundige Teun Toebes en filmmaker Jonathan de Jong. De 24-jarige Teun Toebes trekt in op de gesloten afdeling van een verpleeghuis. Daar woont hij samen met mensen met dementie, terwijl hij zelf kerngezond is. 

De kans dat hij later ook dementie krijgt, is één op vijf. Daarom reist hij de wereld over op zoek naar hoe we wereldwijd zorgen voor mensen met dementie en hoe wij omgaan met de toename van het aantal mensen met deze ziekte. 

De documentaire schetst een aangrijpend beeld van ouderen in deze kwetsbare positie. Een beeld van eenzaamheid, maar ook overweldigende liefde van verzorgers en het streven naar een menselijk bestaan. Van speciale bedden tot prachtig warme architectuur, speciaal gebouwd voor de behoefte van mensen met dementie.

Menselijke waardigheid

Die menselijke waardigheid dreigt in ons zorgstelsel soms wat op de achtergrond te raken, door alle protocollen en personeelstekorten. Mijn moeder van 87 is kortgeleden opgenomen in een verpleeghuis. Ze heeft Parkinson, en thuis ging het echt niet meer. 

De film deed me extra beseffen dat ik niet voortdurend alles moet willen regelen als ik bij haar ben. Juist het samenzijn en samen leuke dingen doen is veel belangrijker. Doen wat nog mogelijk is, ondanks de beperkingen, en samen genieten. Dát zorgt voor levensplezier.

Het Baken

Wethouder Scholtes (Zorg en Welzijn) had voor de vertoning van deze documentaire allerlei vertegenwoordigers uit het werkveld uitgenodigd. Dat is belangrijk: zo wordt het gesprek over menswaardigheid in de zorg breder gevoerd. De komende jaren vergrijst onze stad namelijk sterk. 

Zorg en aandacht voor onze senioren is niet iets wat we alleen aan zorgpartijen kunnen overlaten, ook de maatschappij zelf heeft een rol. Daarom zijn initiatieven als Het Baken, bij het Purmerplein, ontzettend belangrijk voor de oudere bewoners: een plek waar je aan kunt schuiven voor het eten en voor wat gezelligheid. We hebben meer van zulke plekken voor ouderen nodig: om te bewegen, elkaar te ontmoeten en om het gewoon leuk te hebben.

Oplossingen

Binnenkort ga ik langs bij de Lang leven thuis-flat in De Banne. Hier kunnen ouderen uit de buurt een flat huren met niet alleen extra zorg in huis, maar ook een mooi aanbod aan activiteiten. 

Zo wordt er overal gewerkt aan oplossingen, uit liefde voor elkaar en strevend naar een plezierig en menswaardig bestaan: ‘Forever Human’, maar dan dichtbij in Noord.

Column Stadsdeelbestuur