Protestmars tegen Woon-armoede

Nieuws
Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

Ondanks allerlei aangekondigde maatregelen is de slechte staat van de sociale huur in Amsterdam Noord nog steeds de dagelijkse realiteit voor duizenden mensen. Bewonersorganisaties komen daarom in actie. 

NOORD - Meerdere groepen zullen zaterdagmiddag 20 april  in Amsterdam Noord naar het Buikslotermeerplein trekken. De protestmars annex demonstratie is bedoeld om aandacht te vragen voor het enorme achterstallig onderhoud in veel huizen in Noord, de desondanks aangekondigde huurverhoging, en de doorlopende verkoop van sociale huurwoningen. 

Schimmel, tocht, een torenhoge energierekening en nog steeds de volledige huur moeten betalen. “Ik heb een champignonkwekerij in mijn woonkamer. Ik ben al 4 jaar bezig met meldingen maken, maar de woningcorporatie doet niets,” zegt een bewoner van de Banne. 

Het gevoel van jarenlang genegeerd zijn door het bestuur van de centrale stad en de woningcorporaties leeft bij veel mensen. Nu is het duidelijk dat er een punt is bereikt waarop het echt niet zo verder kan. Mensen die in een sociale huurwoning zitten, hebben niet de optie om ‘gewoon’ te verhuizen. “Wonen is een basisrecht,’ zegt Lenie, Noorderling in hart en nieren uit Nieuwendam. “Maar niet in Noord.” 

De bewonersorganisaties hebben de krachten gebundeld. Red Amsterdam Noord, Huurdersvereniging Van der Pekbuurt en actiegroep de NoordAs hebben samen met betrokken bewonerscommissies, actiegroepen en armoedeorganisaties de protestmars in het leven geroepen met als slogan: Stop de Woon-armoede! 

De protestmars vertrekt in een feestelijke optocht vanaf De Ark, Aakstraat 60 (14:00 uur), Waterlandplein (14:00 uur), Van der Pek buurthuis (14:00 uur) en het Zonneplein (13:00 uur) naar het Buikslotermeerplein. Daar is om 15:00 uur een manifestatie met sprekers en muziek.