Twiskehuis werkt aan Beleef- en Speeltuin voor buurt en eigen bewoners

Nieuws
Marlou van Rhijn, paralympisch kampioen en dochter van Carin Miedema, was aanwezig om de sponsorloop te starten en om het geldbedrag te overhandigen.
Marlou van Rhijn, paralympisch kampioen en dochter van Carin Miedema, was aanwezig om de sponsorloop te starten en om het geldbedrag te overhandigen. (Foto: Aangeleverd)

TUINDORP OOSTZAAN – Professionele zorg verlenen komt voor Carin Miedema, teammanager van Het Twiskehuis, op de eerste plaats, die moet vanzelfsprekend goed geregeld zijn. Maar het gevoel van welzijn creëren is net zo belangrijk. Daarom wil ze de huidige siertuin aan de zijkant van het gebouw omtoveren in een Beleef- en Speeltuin, waarvan zowel de eigen bewoners als de buurtbewoners gebruik kunnen maken. Daar is € 100.000,00 voor nodig. Een deel - € 25.000,00 - is al binnen dankzij een subsidie en een sponsorloop. Nu de rest nog. 

Door Marcel van Stigt

Carin Miedema, sinds twee jaar teammanager in Het Twiskehuis, komt niet uit de zorgsector. Als eerste vrouwelijke autoverkoopster in Nederland heeft ze een geheel andere achtergrond, al heeft ze nog wel in een ziekenhuis gewerkt. Over de zorg heeft ze een duidelijke visie: een gevoel van welzijn speelt daarbij wat haar betreft een wezenlijke rol. Deze visie vertaalt ze in creatieve ideeën om het leven in Het Twiskehuis zo plezierig mogelijk voor de bewoners te maken en daar voegt ze haar ondernemende geest aan toe. Niet alleen maar ideeën bedenken dus, maar ze ook uitvoeren. “Als je bijvoorbeeld gewend bent naar de markt te gaan en dat kan niet meer, dan halen we de markt hierheen. Dat hebben we al eerder gedaan. Kwaliteit van leven. daar moeten me meer naartoe. Omzien naar elkaar. Dat promoten we hier en onze medewerkers vinden dat leuk. En wat ik wil is dat mensen zeggen: zoals ze in Het Twiskehuis doen, dat is toch hartstikke leuk?” 

Oplossingen bedenken en verbindingen maken, ze is er doorlopend mee bezig. En als ze ziet hoe kinderen van de tegenover het verzorgingshuis gelegen kinderopvang Stoer vanuit hun bakfiets naar de pg-bewoners van Het Twiskehuis zwaaien als ze daarlangs rijden, weet ze een mooie link te leggen: wat zou het leuk zijn als die kinderen een tuin zouden hebben om in te spelen, want die heeft Stoer niet. 

Deze gedachtegang heeft geleid tot een even ambitieus als mooi plan. Een plan waarvan zowel de buurt als de eigen bewoners de vruchten kunnen plukken. Het Twiskehuis heeft een binnentuin, waar bewoners gaan zitten die van hun rust willen genieten, maar ook een siertuin aan de zijkant. En die mag best wat levendiger worden.

Carin Miedema: “Daar wil ik, samen met Peter Duitman van het bedrijf Groeizaam, een Beleef- en Speeltuin van maken. Er moeten appelbomen komen. Die appels kunnen we verkopen en de bewoners kunnen ze schillen zodat we er appelgebak van kunnen maken. Maar dat niet alleen. Ik denk ook aan moestuinbakken met klein fruit. En een terras. Maar ook een waterspeelplaats, drie kippen – Tik, Tak en Tok, de namen heb ik al. En een grasveld met een paar tentjes, zodat je het idee hebt op een camping te zitten. Posters van Bakkum op de blinde muur met daarvóór stoeltjes en parasols. En ‘s winters een tafereel met schaatsers op de gracht met daarvóór ski’s en een koek & zopie-tent. Het moet uitnodigend zijn om elkaar te leren kennen. Kinderen kunnen er spelen, hun ouders en andere buurtbewoners kunnen lekker op het terras zitten – onder de appelboom - en voor onze bewoners is dit heel gezellig en levendig.” 

Zo’n tuin realiseren kost natuurlijk wel geld. Een ton om precies te zijn. Dat geld moet bij elkaar worden verzameld en daar is Carin Miedema hard mee bezig. Er is al een subsidie van € 17.500,00 binnen vanuit het IVN/Regiodeal, een sponsorloop, geopend door paralympisch kampioen Marlou van Rhijn, tevens dochter van Carin, heeft al € 1.299,00 opgeleverd en dat is inmiddels aangevuld tot € 1.800,00. Bij deze acties blijft het niet. Goede doelen worden aangeschreven, medewerkers gaan hun netwerkcontacten benaderen, de stichting Vrienden van het Twiskehuis Amsterdam helpt mee en dan is er nog de Club van Honderd. 

Carin: “Deze club is genoemd naar bewoner Gijsbertus Vermeer, oftewel meneer Vermeer. Hij is helaas overleden. Maar wij hadden dus een echte Vermeer in huis. Hij heeft deze club opgericht toen hij honderd werd, omdat hij ons plan zo mooi vond. Het idee was om honderd bedrijven te werven die allemaal honderd euro storten. Zijn nabestaanden willen dat we hiermee doorgaan. En dat gaan we doen. Het nieuwe terras krijgt daarom het Vermeer Terras als naam.” 

Carin Miedema heeft het ideale plaatje al helemaal in haar hoofd. En volgens haar gaat de Beleef- en Speeltuin er echt komen. Het mooiste is als de werkzaamheden komend najaar van start gaan en het volgende voorjaar de nieuwe tuin wordt geopend. Maar dan moet er eerst voldoende geld binnen zijn. Daarom doet ze een beroep op de lezers van deze kant. Bijdragen? Gebruik de qr-code of stort een bedrag op rekeningnummer NL23INGB0005172810 t.n.v. Stichting vrienden van het Twiskehuis Amsterdam.

Carin Miedema heeft grote plannen met de huidige siertuin
Afbeelding