Restaurant Noorderlicht keert in volle glorie terug op NDSM-terrein

Uitgaan
Eigenaars Krijn van Santen (links) en Jasper Helmer verheugen zich op de opening van het vernieuwde restaurant.
Eigenaars Krijn van Santen (links) en Jasper Helmer verheugen zich op de opening van het vernieuwde restaurant. (Foto: Aangeleverd)

NOORD – Het populaire restaurant Noorderlicht keert in volle glorie terug op de vertrouwde plek op het NDSM-terrein – twee keer zo groot, maar met dezelfde look & feel. Na zeven jaren van plannen aanpassen en opnieuw indienen heeft de gemeente Amsterdam haar jawoord aan compagnons Jasper Helmer en Krijn van Santen gegeven. De gefaseerde bouw start, met medewerking van de Rabobank, in januari 2025. Half april dat jaar moet de eerste fase afgerond zijn. Om de tussentijd te overbruggen wordt volgende maand op dezelfde plek een tijdelijk restaurant neergezet.

Door Marcel van Stigt

Helmer en Van Santen, tevens eigenaar van restaurant POF op stadslandbouwproject NoordOogst elders in Tuindorp Oostzaan, kijken terug op zeven roerige jaren. Een periode waarover ze een boek zouden kunnen schrijven dat qua dikte niet zou onderdoen voor een van de delen van de succesvolle serie ‘De Zeven Zussen’ van Lucinda Riley. Maar waar zij haar fantasie tot op de bodem moest aanspreken, daar kunnen de twee compagnons volstaan met de feiten chronologisch opdienen. 

“We hebben een enorm proces met de gemeente Amsterdam achter de rug”, vertelt Jasper Helmer op het terras voor Noorderlicht in zijn huidige vorm – twee containers met daarin opgeborgen allerlei horecabenodigdheden en een kantoor. De regen miezert, maar dat deert hem niet. 

“In 2017 hebben we ons eerste ontwerp ingediend. Maar dit is echt een vak apart. We moesten zogezegd langs veel verschillende loketten en de ambtenaren wisten het ook niet altijd precies. We zitten hier in een monumentaal én groen gebied met een van oorsprong tijdelijk karakter en dat maakt het allemaal heel complex. Zo bij elkaar hebben we zeven plannen gepresenteerd. Onze huisbank, de ING, heeft vorig jaar de stekker eruit getrokken. ‘Jullie komen steeds met een ander plan’, klonk het. Klopt, maar daar konden wij niets aan doen.”

Had de ING iets meer geduld gehad, dan was dat beloond. Krijn: “We waren er nét uit en hingen toen ineens aan een zijden draad. Gelukkig is de Rabobank in het gat gesprongen. Zij is onze redder. ”

Het nieuwe Noorderlicht krijgt dezelfde look & feel. Het wordt weer een romneyloods, maar dan twee naast elkaar en verbonden met een gang. De unieke kaart keert terug en hetzelfde geldt voor het culturele programma – vrijdag livemuziek, zaterdag de clubsfeer, zondag jamsessies. Het pand wordt vanaf januari 2025 gefaseerd gebouwd en het bouwtraject zal in totaal ruim twee jaar in beslag nemen.

Maar er moet evengoed geld worden verdiend en de twee compagnons willen relevant blijven. In de tussentijd kunnen ze daarom vanaf medio volgende maand gebruikmaken van een tijdelijk pand. Dat wordt op het huidige terras gezet. En dan is het handenwrijvend uitkijken naar het moment dat ze Noorderlicht nieuwe stijl kunnen openen. Een restaurant waaraan een bijzonder verhaal vastzit. 

Het is ooit, in de lente van 2004, begonnen met Jolien van der Maden, een alleenstaande moeder van twee kinderen die het idee én de moed had om op het nog kale terrein waar ooit een scheepswerf met vijfduizend werknemers floreerde een café te beginnen. Als naam kreeg het De Houten Kop en het maakte deel uit van het tot Broedplaats bestempelde NDSM-terrein. Een pontverbinding met de grote stad was er nog niet. Daarmee stond dit karakteristieke stukje Amsterdam-Noord geheel op zichzelf. Met een geheel eigen karakter en een bijpassend, zeer gemêleerd publiek. 

Het café was zeer geliefd, maar brandde in 2005 af. Geen reden echter voor Jolien om het daar verder maar bij te laten. Samen met Jasper Helmer heeft ze Noorderlicht opgericht en opgebouwd, maar wel met een stevige boogconstructie. 

Noorderlicht is uitgegroeid tot een populair etablissement, waar je een keus kon maken uit een kaart met veelal vegetarische gerechten en kleurige, alcoholvrije cocktails. De klantenkring was enorm, zeker nadat de pontverbinding was gerealiseerd, en in de zomer zat het terras helemaal vol. Daarnaast viel er wekelijks te genieten van een cultureel programma met voornamelijk livemuziek. Dit alles keert dus weer terug. 

Jasper Helmer: “Nu de plannen concreet zijn, kunnen we ook weer een team samenstellen. Een team dat, net als voorheen, met ons het onderscheid wil maken. Daarnaast zijn we een crowdfunding-actie gestart voor de financiering van het tijdelijke pand. Daar hebben we nog hulp bij nodig. Van de benodigde zeventigduizend euro hadden we al snel – binnen achtenveertig uur - veertigduizend euro binnen. De rest moet komen van de tweede en derde cirkels om ons heen.”

De oplevering van Noorderlicht 2.0 komt volgens de twee compagnons op een geschikt moment. Er is nog altijd behoefte aan een toegankelijk restaurant zoals zij dat voor ogen hebben. Bovendien heeft de gemeente niet zomaar goedkeuring gegeven. Als tegengewicht voor de oprukkende nieuwbouw op en rond het NDSM-terrein moet uitgerekend het gebied waar Noorderlicht stond en opnieuw komt te staan een soort industrieel park-stadsplein worden. 

De omwonenden moeten er kunnen recreëren, uit eten kunnen gaan en aan evenementen kunnen deelnemen. Van Santen: “Daar heeft de gemeente voor gekozen. Ze wil het hier niet helemaal volbouwen. Het kenmerkende gezicht van het NDSM-terrein met onder andere de scheepshelling moet bovendien vanaf het water goed zichtbaar zijn. Tja, eerst zaten we aan het eind van de wereld, straks zitten we in het centrum van de stad.”

Zo komt het nieuwe Noorderlicht eruit te zien.
Om de tussentijd te overbruggen wordt op het terras een tijdelijk restaurant geplaatst.