Gezocht: tien Schoorlse Duinen Natuurgidsen

Algemeen
Word jij vrijwilliger?
Word jij vrijwilliger? (Foto: aangeleverd)

SCHOORL – Staatsbosbeheer zoekt 10 vrijwilligers die groepen kinderen en volwassenen de Schoorlse Duinen willen laten zien, voelen, horen, ruiken en zelfs proeven. Vind jij het leuk en belangrijk om kinderen en volwassenen bij de natuur te betrekken? Dan biedt Staatsbosbeheer je hiervoor een mooie kans! Volg de training tot Natuurgids en word vrijwilliger in de Schoorlse Duinen. Deze training is ontwikkeld door Stichting NatuurWijs en Staatsbosbeheer en bieden in Schoorl aan. NatuurWijs is onderdeel van Staatsbosbeheer.

Wie kan Natuurgids Schoorlse Duinen worden?

Iedereen die blij wordt van buiten en die het leuk vindt om zijn passie voor de natuur met anderen te delen kan Schoorlse Duinen Natuurgids worden. Kennis van de natuur is fijn, maar niet noodzakelijk. Het activiteitenaanbod vanuit het buitencentrum is groot. Regelmatig krijgen we aanvragen voor groepen en bieden we activiteiten aan in de weekenden en vakanties. In overleg met de gidsen kunnen we de aanvragen aanbieden en het activiteiten programma compleet maken.

Wat vragen we van je?

je hebt ervaring en/of affiniteit met het begeleiden van (basisschool)kinderen.

je gaat graag op stap met een klas kinderen en een groep volwassenen de natuur in en laat ze het liefst zelf de natuur beleven

je bent in overleg beschikbaar voor minimaal 30 dagen/dagdelen per jaar 

je begeleid naast het ondersteunen van de NatuurWijzers, ook andere programma’s en excursies/arrangementen en/of te ondersteunt bij evenementen, deze zijn veelal in de vakanties en de weekeinden

je vindt het prima om representatieve Staatsbosbeheer vrijwilligerskleding te dragen

je overlegt, op kosten van Staatsbosbeheer, een verklaring van goed gedrag (vereist i.v.m. werken met kinderen).

je kunt de training tot Schoorlse Duinengids volledig volgen, op 23, 24, 30 en 31 maart.

Je woont in een straal van 20 kilometer van Schoorl.

Inhoud training Schoorlse Duinen Natuurgids

Natuurlijk gooien we je niet zomaar in het diepe. Je volgt een training van 4 dagen. De training tot Schoorlse Duinen Natuurgids is een praktische training. Tijdens de training maak je kennis met de basis van NatuurWijs. We besteden aandacht aan in verbinding zijn met de natuur en aan pedagogiek. 

Aandacht voor in verbinding zijn met de natuur

Zo worden onder meer de verschillende ontwikkelingsfasen van kinderen behandeld. Ook leer je basistechnieken voor het begeleiden van groepen kinderen en is er aandacht voor natuurbeleving. Naast de inhoudelijke training maak je ook kennis met EHBO, en wat te doen bij ongelukken. Na deze twee dagen volgt een blok van twee dagen met informatie over de Schoorlse Duinen en de kennismaking met het aanbod van activiteiten vanuit het buitencentrum. Zo ga je goed voorbereid op pad. Na het succesvol voltooien van de training word je Schoorlse Duinen Natuurgids met de aantekening tot assistent NatuurWijzer. Je mag dan namens NatuurWijs en Staatsbosbeheer buitendagen assisteren en de algemene activiteiten van uitvoeren.

Wat bieden wij je?

We bieden een inspirerende werkomgeving in een prachtig natuurgebied, veel leuke collega-vrijwilligers, samenwerken met een team van boswachters van het Buitencentrum en natuurlijk enthousiaste kinderen. Staatsbosbeheer betaalt jouw deelname aan de training. Hiervoor vragen we jouw betrokkenheid voor minimaal 2 jaar. Indien je door omstandigheden niet meer actief kunt zijn betaal je (een deel) van de trainingskosten terug. Als Staatsbosbeheervrijwilliger krijg je een dagvergoeding van € 4,50 of een kilometervergoeding, ontvang je je eigen vrijwilligerskleding in Staatsbosbeheerstijl en krijg je het vrijwilligersblad ‘Veldpost’ digitaal 

Jaarlijks is er ook een vrijwilligersuitje

Ook is er jaarlijks een vrijwilligersuitje. Daarnaast zijn er regelmatig kennisbijeenkomsten gericht op natuurkennis vergroten en gastheerschap. Deze trainingen volg je ook met de andere vrijwilligers van het buitencentrum.

Staatsbosbeheer

Het buitencentrum en de excursieprogramma’s in de Schoorlse Duinen draaien zonder subsidie vanuit het Rijk. Met jouw inzet draag je bij aan het vergroten van kennis over de natuur en liefde voor de natuur bij jong en oud en open houden van het buitencentrum. Naast Schoorlse Duinen gidsen zijn er 80 vrijwilligers actief in het buitencentrum. Ze helpen bij het geven van informatie aan de balie, presenteren in de winkel, activiteiten begeleiden, administratieve ondersteuning en onderhoud en beheer in de omgeving van het buitencentrum. Naast activiteiten zorgen de winkel, horeca, zakelijke markt en het betaald parkeren voor het kostendekkend draaien van het buitencentrum.

Geïnteresseerd?

Stuur dan je motivatie, met CV naar Patricia van Lieshout, Manager Buitencentrum Schoorlse Duinen,  per mail p.lieshout@Staatsbosbeheer.nl. Vragen kun je ook mailen naar dit mail adres of telefonisch stellen op 0651828119. Graag nodig ik je daarna uit voor een kennismakingsgesprek.

\Buitencentrum Schoorlse Duinen, Oorsprongweg 1. 1871 HA Schoorl, tel. 072 509 33 52. Openingstijden: maandag t/m zondag van 10.00 - 17.00 uur. Toegang is gratis, betaald parkeren van 10.00-19.00 uur.

Afbeelding
Afbeelding