Afbeelding
(Foto: Leo Tillmans)

‘Tata Steel is niet gevaarlijk voor haar omgeving’

Algemeen

IJMOND - Regelmatig verschijnen artikelen en ingezonden brieven in de regionale kranten om overlast en vervuiling van Tata Steel aan de orde te stellen. Op zich genomen is dat normaal en geeft het de gezonde spanning weer tussen werken en wonen. In de IJmond verhardt soms de discussie en wordt er een loopgraven oorlog uitgevochten waar dikwijls zinnige, maar ook veel onzinnige argumenten worden gebruikt waardoor de emoties ten onrechte hoog oplopen.

Ik ben chemicus en andragoloog en heb mij al heel lang verdiept

Ik ben chemicus en andragoloog en heb mij al heel lang geleden verdiept in deze spanning tussen wonen en werken. Ik ben geboren in Velsen-Noord, voor de poort van Van Gelder & Zonen, zoals het bedrijf toen der tijd heette. Na mijn trouwen heb ik in IJmuiden gewoond en in Wijk aan Zee om daarna lange tijd in Beverwijk te wonen naast de verffabriek van Ceta-Bever aan de Grote Houtweg. Nu woon ik alweer 25 jaar in Heemskerk.

Brandbom

Ceta-Bever werd in de jaren 70 ten onrechte de brandbom in Beverwijk genoemd door journalisten en politici omdat hun kennis tekort schoot over gevaarlijke stoffen. Als chemicus ben ik 25 jaar werkzaam geweest bij AkzoNobel om daarna secretaris te worden van alle verffabrikanten in Nederland. Zij vormen gezamenlijk een afdeling binnen de chemische industrie (VNCI) in Leidschendam. Van daaruit ben ik nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van wet- en regelgeving voor Arbo en Milieu, zowel in Den Haag als in Brussel. Ik ben redelijk thuis in gevaarlijke stoffen wereldwijd, maar mijn leefomgeving is altijd de IJmond gebleven.

Tata Steel is géén gevaarlijk bedrijf waar grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen worden gebruikt. Er werken zo’n 9000 mensen, waarvan 350 zich op academisch niveau bezig houden met onderzoek en nieuwe ontwikkelingen. Tata Steel is een van de grootste exporterende bedrijven in Nederland met hoogwaardig staal voor Europa en de Verenigde Staten en behoort tot de top van de meest duurzame staalbedrijven ter wereld met de laagste CO2-uitstoot per ton staal.

Wél geeft de bereiding van staal stofoverlast en is het productieproces niet hetzelfde als het bakken van brood bij de bakker. Daarom heeft men ruim honderd jaar geleden gekozen voor de ligging aan zee en het Noordzeekanaal, de meest gunstige plaats voor het maken van staal. Natuurlijk is de situatie niet hetzelfde gebleven en wonen er in de IJmond inmiddels ruim 150.000 mensen. In 1918 bij de oprichting van Hoogovens woonden er in de IJmond ongeveer 50.000 bewoners, dat zijn er nu 100.000 mensen meer.

Emotie

De emotie in de IJmond richt zich naast de stofoverlast op gevaarlijke stoffen, waarvan men denkt de meest ernstige ziektes te kunnen krijgen met de dood als gevolg. Als geen ander weet ik wat gevaarlijke stoffen zijn en worden de blootstellingswaarden (MAC-waarden) al meer dan 40 jaar steeds meer verlaagd omdat steeds meer kennis en onderzoek heeft plaatsgevonden. De Maximaal Aanvaarde Concentratie van een schadelijke stof is de waarde waarbij de effecten op de gezondheid niet of nauwelijks merkbaar zijn op volwassen gezonde mannen. Tegenwoordig wordt dan geroepen dat vrouwen en kinderen kwetsbaarder zijn dan mannen, maar steeds meer wordt aangetoond dat dat niet zo is. Soms wordt zelfs het omgekeerde geconstateerd omdat het immuunsysteem bij vrouwen en kinderen beter blijkt te werken dan bij mannen. Dit is ook logisch als men aan de kans op overleven in de natuur prioriteit moet geven.

IJzererts en steenkool zijn onschuldige stoffen, die weliswaar stofoverlast kunnen geven, maar geen gevaar vormen voor iemands gezondheid. Over de hele wereld worden al honderden jaren steenkool en erts gedolven waarvan de risico’s de stoflongen (silicose) waren. Longkanker, veroorzaakt door stofoverlast, is nooit vastgesteld. Dat de uitstoot van Tata Steel longkanker zou kunnen veroorzaken is dan ook onzin. Dat de artikelen en de onderzoeken met postcode in de het centrum van Beverwijk een piek in longkanker laten zien, komt door roken. Alle longspecialisten in Nederland, en in het bijzonder de bekende longartsen in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk, geven een directe relatie aan met roken. Iedereen weet dat in het centrum van Beverwijk de twee grote verzorgingshuizen staan waar veel mensen overlijden aan longkanker door roken. De onderzoekers vergeten dat de staalfabriek aan zee staat waar het behoorlijk kan waaien, een fabriek is met de best mogelijke technologie en dat het centrum van Beverwijk een aantal km van Tata Steel is verwijderd.

Grafietstof is hinderlijk, maar zeker niet gevaarlijk. Door onjuiste informatieverstrekking neemt de angst onder de bevolking toe en zeker onder moeders die bezorgd zijn om hun kinderen. Maar ook deze moeders zijn kinderen geweest die, net zoals ik, in de IJmond in goede gezondheid zijn opgegroeid óf het zijn onwetende moeders die hier zijn komen wonen en het hebben van horen zeggen.

Adrie Winkelaar, Heemskerk

Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: dit zijn de 17 stemlocaties in Beverwijk 8 uur geleden
Afbeelding
Beverwijkse stadsfotograaf Marissa Ooijevaar levert vierde foto 'Kunst uit de Wijk' 15 uur geleden
Afbeelding
Eerste zeekabel voor windpark Hollandse Kust (west Alpha) gelegd tot aan 'stopcontact' van TenneT op zee 30 jan, 21:18
Afbeelding
'Beverwijkers in dienst van Napoleon' Algemeen 27 jan, 16:07
Afbeelding
Tata Chess Festival met leuke speurtocht: 'Waar is de witte pion?' Algemeen 27 jan, 15:47
Afbeelding
Ouderwets schaakweekend in Wijk aan Zee Algemeen 26 jan, 14:30
Afbeelding
Programma Gluren bij de Buren 2023 bekend: Genieten van lokale amateurkunst! Algemeen 26 jan, 12:30
Afbeelding
Column Blik van Co: 'Lachoefeningen' Algemeen 26 jan, 12:30
Afbeelding
Werken in thuiszorg: 'Ik begeleid mensen naar een mooi einde' Zorg 26 jan, 11:07
Afbeelding
Grote vraag naar verkeersmaatje duidt op veel onveilige verkeerssituaties in Noord-Holland Algemeen 26 jan, 10:06
Afbeelding
Burgemeester Dales leest voor op De Plataan in Velsen-Noord Algemeen 25 jan, 21:36
Afbeelding
Kindervoorstelling van Circus Roos en Eddie Algemeen 25 jan, 20:08
Afbeelding
Buurtsoep in Siggy Theater Beverwijk Algemeen 25 jan, 20:05
Afbeelding
Schuif aan bij de Leestafel in Huize van de Nouweland Algemeen 24 jan, 23:32
Afbeelding
Burgemeester Smit bezoekt 100-jarige Jan Bruins: 'Altijd genieten van het leven' Algemeen 24 jan, 23:24
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: de meestgestelde vragen (en antwoorden) Politiek 24 jan, 09:03
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Beverwijk

Op Rodi Beverwijk volg je het laatste nieuws uit Beverwijk. Rodi Beverwijk informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Beverwijk

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Beverwijk in je mailbox.