Column Blik van Co: Afvalberg wordt structureel in ere gehouden

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Dennis Mantz)

Iedereen heeft het tegenwoordig over hergebruik en afvalscheiding en terecht. Alles wat wij gebruiken moet keurig gescheiden worden, om het dan in de daarvoor bestemde gekleurde bakken te gooien. 

Afgelopen week liep ik langs verschillende ondergrondse containers en daar lagen spullen naast die je makkelijk nog kon hergebruiken. Ik weet dat bij ons thuis weinig of niets werd weggegooid. Mijn vader kon altijd alles gebruiken, hij bewaarde bijna alles. In zijn schuurtje hingen jampotjes, het dekseltje aan de balk gespijkerd, vol met schroeven, moertjes, boutjes en spijkers. 

Als hij spijkers moest hebben dan sloeg hij eerst wat kromme spijkers recht. De boutjes en moertjes werden keurig met een staalborstel en olie weer gangbaar gemaakt. De hoeveelheid ringentjes waren niet te tellen. Meters pianoscharnieren lagen keurig in een lade. Je kon heerlijk in zijn schuur struinen en dan vond je meestal wel wat je moest hebben. Alles wat enigszins nog te gebruiken was werd keurig schoongemaakt of gerepareerd. Ik groeide op in de tijd van de schillenboeren, kolenboeren, melkboeren en niet te vergeten de “grijpwagen” van de reiniging. 

Ik groeide op in de tijd van de schillenboeren, kolenboeren en melkboeren

Deze wagen kwam iedere tweede dinsdag van de maand het grofvuil ophalen. Op een vaste plaats in onze straat werd dat keurig neergelegd. Nadeel was wel dat de “struiners” eerder bij het grofvuil waren dan de “grijpwagen” en dat gaf de nodige rommel op straat. Ook mijn buurman zorgde ervoor dat hij eerder bij de hoop grofvuil was, want ook hij kon werkelijk alles gebruiken. 

Hij maakten er mooie dingen van, zoals meubelen van sloophout. Tegenwoordig noemt men dit een lounge bank en dat kost een vermogen bij een design woonwinkel. Je kan ook nergens meer twee of drie schroeven kopen. In de doe - het - zelf zaken kan alleen een zak van vijftig stuks gekocht worden. 

Ook de pluggen kun je alleen kopen in grosverpakking. Jammer dat sommige apparaten met elektronica niet meer gerepareerd worden want het weggooien, bijvoorbeeld ‘n Smart TV, is goedkoper. Ook verpakkingsmateriaal om een product heen is gigantisch. Piepschuim, karton, bindersband en meters noppenplastic zorgen ervoor dat de afvalberg structureel in ere gehouden wordt. 

Co Backer

jalbacker741@telfort.nl