Pluche in Heemskerk en Beverwijk wel eerlijk verdeeld?

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Dennis Mantz)

Het is geen toeval dat zowel Heemskerk als Beverwijk werkt met een 75% Coalitieakkoord. Voor de overige 25% mogen de oppositiepartijen hier een invulling aangeven. Slim bedacht maar het lijkt erop dat deze partijen, zowel in Heemskerk als Beverwijk, een glimmende worst wordt voorgehouden maar wel met de achterliggende gedachten om hen de mond te snoeren. Ik snap niet dat deze partijen, die tot de oppositie gedoemd zijn, toehappen in deze glimmende worst waarvan de inhoud niets zeggend zal zijn. 

Heemskerk Lokaal, de grootste partij, heeft maar één wethouder geleverd omdat men ruimte wil bieden aan anderen. En die anderen is een partijloze wethouder die speciaal is aangetrokken voor de belangrijkste portefeuille financiën. Jammer Heemskerk Lokaal, u als grootste partij van Heemskerk durft zelf geen verantwoording te nemen. Volgens de fractievoorzitter van de VVD heeft wethouder Schoorl (HL) zelf een “pretpakket” waarin onder andere sport en cultuur zit. 

Heemskerk Lokaal als grootste partij durft geen verantwoording te nemen

Maar in Beverwijk kunnen ze er ook wat van. Van het “oude” college blijft maar één wethouder “zitten” en dat is mevrouw Van den Berg (D66). Het blijkt maar weer dat voor het pluche alle principes over boord worden gegooid. Tijdens de coalitiebesprekingen op 28 maart 2014 werden de lokale partijen uitgesloten van coalitiedeelname door Van den Berg. Het uitsluiten van grote winnaar GemeenteBelangen (van 1 naar 4 zetels) was natuurlijk vreemd. Van den Berg zei toen dat D66 zich wilde focussen op de regio en intensivering van regionale samenwerking in de IJmond. Lokale partijen zonder IJmondiale zusterpartij pasten niet in dat plaatje. 

In 2018 hetzelfde verhaal: geen lokale partijen. Nu in 2022 werd SamenLokaal Beverwijk de grootste partij, dus moest D66 een reuze ommezwaai maken en alle principes werden overboord gegooid om toch maar weer op het pluche te mogen zitten. Het CDA maakte zich er ook niet populairder op. GroenLinks haakte af en het CDA schoof aan nadat zij eerst aan hun zittende wethouder hadden medegedeeld dat zij geen wethouder wordt in het nieuw te vormen college. SamenLokaal levert 2 wethouders en dat is de normale gang van zaken als je 8 raadszetels hebt. 

Co Backer

jalbacker741@telfort.nl