Rondje Wijk aan Zee: ‘Enthousiaste vertellers zijn welkom’

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

WIJK AAN ZEE - Even een bakkie doen bij Greet Cudovan, de grote motor achter de wandelingen in en rond Wijk aan Zee. Ook Aart Hiemstra schuift aan, hij is één van de enthousiaste gidsen die veel weet te vertellen over dit eigenzinnige zeedorp. De vereniging ‘Rondje Wijk aan Zee’ is in 2012 door een aantal vrijwilligers opgericht en verzorgt al 10 jaar wandelingen door het kustdorp en het landschap er om heen. In de basis zijn er 3 wandelingen. ‘Rondje Wijk aan Zee’ gaat om het dorp heen en is zo’n 5 ½ kilometer lang. Deze voert afwisselend over verharde en onverharde wegen, hoge duinen en zandpaden en neemt ongeveer 1 ½ uur in beslag. Daarnaast is er een ‘Historische Dorpswandeling’. Deze route gaat door het dorp zelf, is toegankelijk voor mensen die minder goed ter been zijn, en er staan ook oude foto’s over hoe het er vroeger uitzag. De derde wandeling gaat via de ‘Bunkers’ in Wijk aan Zee die in WO2 onderdeel waren van Festung IJmuiden in de Atlantikwall. Elke 1e zondag van de maand van mei t/m oktober zijn deze langs de route geopend.

door Siem Weterings 

“Elk rondje is anders”, zegt Greet omdat elke vrijwilliger een eigen inbreng heeft. Onlangs was er iemand mee die veel van plantjes vertelde en zo ontstaat er interactie tussen de wandelaars. En de wandeling kan ook zonder gids en op ieder punt gestart worden. Sinds 2020 in het Rondje ook digitaal gegaan. Een app, die niet gedownload hoeft te worden, voert de wandelaars langs de bunkers en langs plekken waar persoonlijke verhalen te vertellen zijn. De mensen kunnen de verhalen beluisteren terwijl ze in eigen tempo wandelen door Wijk aan Zee.

Greet eindigt met: “We kunnen altijd enthousiaste vertellers gebruiken die natuurlijk eerst met een ervaren gids mee gaan en we zoeken eigenlijk ook iemand voor de PR die mijn taak een beetje kan overnemen. Jong, nieuw bloed zou erg leuk zijn voor onze vereniging.”

Zondag 7 augustus Rondje of dorpswandeling: 13:00 verzamelen Dorpskerk Julianaplein. Circa 1.5 uur. Deelname gratis, vrijwillige bijdrage welkom. Bunkers open: 13:00 -16:00 uur, gratis toegang.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding