Column Blik van Co: ‘Openbaar toilet’

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Dennis Mantz)

“Meneer, meneer mag ik u wat vragen.” Ik draai me om en kijk naar een vrouw met een jongetje van ‘n jaar of 6 aan haar rechterhand. “Bent u hier bekend. Is hier een openbaar toilet want mijn kleine jongen moet zo nodig plassen.” Om bescheiden te blijven antwoord ik dat ik wel een beetje bekend ben hier. “Nee, er is hier geen openbaar toilet.” 

Ik kijk naar de kleine jongen en zie zijn ogen vochtig worden. “Mannetje huil maar niet, ik weet wel wat.” Ik pak mijn mobiele telefoon en bel de politie, want dat zijn tóch immers je vrienden. “Wat kost het wildplassen?” “Buiten de bebouwde kom is wildplassen vaak niet strafbaar, maar dat is afhankelijk van de plaatselijke verordeningen die zich vaak alleen tot de bebouwde kom beperken. Als u betrapt wordt op wildplassen, kost u dat 140 euro.

 

De agent die de telefoon opnam zei dat dit het vreemdste telefoontje was, dat hij ooit gehoord had. De meeste mannen/vrouwen vernemen het tarief pas als ze op heterdaad betrapt worden. Maar de agent aan de lijn had ook gevoel voor humor. 

Hij begreep aan mijn vraag dat er snel tot wildplassen zou worden overgaan en hij bood mij de mogelijkheid om vóóraf te betalen. Wat een service. Ik kan me heel goed voorstellen hoe dit kleine mannetje zich voelt.

De agent die de telefoon opnam: ‘Dit is het vreemdste telefoontje dat ik ooit gehoord had’

 ”Loopt u maar even mee, ik weet wel wat.” Als wielerliefhebber sta ik iedere keer weer versteld dat wildplassen in het wielerpeloton niet bestraft wordt. De renners gaan langs de kant staan en dan gaan ze allemaal tegelijk hun blaas ledigen. Òf ze stappen af, òf ze doen het al fietsend, wat op zichzelf al een kunststukje is. 

De media legt alles nauwkeurig vast, maar toch komen de renners er mee weg. Alleen in de finish-straat, tijdens de eindsprint, heeft er niemand meer behoefte om een sanitaire stop te maken. Dat zou ook niet verstandig zijn.

De privacy is ver te zoeken als het publiek vier rijen dik staat. Ik kom aan het eind van een banale column. Helaas, ik kan het ook niet helpen, want er zijn nog steeds geen openbare toiletten in het centrum.

Co Backer

jalbacker741@telfort.nl