Column Blik van Co: ‘Video Assistance Referee’

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Dennis Mantz)

Het WK in Qatar is begonnen. Weken lang zal er alleen maar over voetbal gesproken en geschreven worden. Ik was altijd gek van dit spelletje maar heden ten dage kijk ik zelden of nooit. Het (betaalde)voetbal is gedevalueerd tot een levend museum met inkt gekleurde bewegende kunstwerken. Er is meer waardoor mijn belangstelling tot nul is gereduceerd.

De technologie heeft meedogenloos toegeslagen. In Qatar zal ook de VAR, het Video Assistance Referee, de wedstrijden overnemen. In Nederland heeft dit irritante machtswellustige fenomeen de macht al overgenomen. De Video Assistant Referee (VAR) is een scheidsrechter die, buiten het veld, de arbitrage kan ondersteunen in het nemen van beslissingen tijdens de wedstrijd. Dit doet hij met behulp van beelden van de aanwezige camera’s in het stadion. 

Ook een nieuw semi-automatisch ‘buitenspel systeem’ moet bij het WK in Qatar aantonen dat de kunstmatige intelligentie van de VAR verder moet verbeteren. Voetballers en scheidsrechters maken, net als mensen, fouten op het veld. “He, scheids zit je erwtje vast in je fluit, je ziet toch dat het zuiver hands is”. Dit soort opmerkingen verdwijnen. Maar dit vond ik het mooiste aan het voetbal, nee DAT was voetbal. 

Voetbal is steeds meer een speeltje geworden van het grote geld

Het vierkante gebaar dat de scheids aan de spelers en toeschouwers nu laat zien, is een teken dat hij iets niet gezien heeft. Hij toont daarmee zijn zwakte aan wat tot gevolg heeft dat zijn uitstraling een deuk oploopt. Op een schermpje ziet hij wat hij niet goed gedaan heeft en erkent dan zijn falen. 

Voetbal is de laatste jaren steeds meer een speeltje geworden van het grote geld. Multinationals, goksyndicaten of rijke hobbyisten bepalen hoe wij “ons voetbal” moeten gaan beleven. Om niet voor al te grote (financiële) verassingen komen te staan, moet elke vorm van onberekenbaarheid uit het spel worden gesneden. 

De VAR is een van de middelen omdat te bewerkstelligen. Onder het mom dat het spelletje eerlijker wordt, worden de belangen van de geldschieters tot in het absurde beschermd en de KNVB laat dit allemaal begaan. Voor mij hoeft het spelletje helemaal niet eerlijker te worden. Voetbal is een volkssport en dat moet zo blijven. 

Co Backer

jalbacker741@telfort.nl