Column Blik van Co: ratten en muizen

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Dennis Mantz)

Ik wil u even in herinnering brengen dat vanaf 1 januari 2023 het gebruik van ratten- en muizengif door particulieren niet meer is toegestaan. Geen gif ter bestrijding van knaagdieren. Het zal u niet ontgaan zijn, dat er zijn steeds meer ratten zijn in Nederland. Hoe komt dit? En wat kunt u eraan doen? 

Het beleid voor gifgebruik tegen plaagdieren is drastisch veranderd. Men is aan het streven naar een gifvrije wereld en ook het ratten- en muizengif hoort hierbij. Dankzij deze maatregelen wordt de ratten en muizen populatie groter en groter en is er toenemende overlast. Ook de (financiële)schade en gezondheidsrisico’s worden groter mede door dit beleid. 

Gelukkig is er een oplossing! Ratten en muizen schieten met een luchtbuks. Zij raden aan om een luchtbuks te gebruiken met een kogeltje van minimaal 5,5mm (of groter) en een kracht van 24 joule (of hoger). Dit alles om ervoor te zorgen dat de rat en/of muis niet ziek raakt en geen pijnlijke dood heeft, maar direct doodgeschoten wordt. Dit mogen alleen volleerde officiële ratten- en muizenvangers doen. 

Geen gif of klemmen meer, maar een luchtbuks om ratten dood te schieten. De ratten- en muizenbestrijders werken vooral ’s avonds. Om ratten en muizen op te sporen gebruiken ze een thermische camera. Daarna worden de dieren met loodvrije kogels gedood. Volgens de deskundigen zijn de ratten en muizen meteen dood. 

Geen gif of klemmen meer, maar een luchtbuks om ratten dood te schieten

Bij het doden met ratten- en muizengif of klemmen moeten de dieren vaak en onnodig lang lijden. Mijn moeder deed het vroeger veel diervriendelijker. Voor de schoorsteen in onze huiskamer stond een grote platte kachel. In de wintermaanden werd onze huiskamer, die 4 meter hoog was, verwarmt door deze platte kachel. Het was altijd heerlijk warm in onze huiskamer. Niet alleen wij profiteerde van deze warmte, ook menig muisje kwam even van achter de schoorsteen zich warmen. 

Helaas voor de kleine grijze muis. Om de kolen op te porren hing er naast de kachel een pook. Dit was een rond stuk ijzer met handvat en op het einde een haak. Als het muisje iets te vrij werd hoorde je tok. Mijn moeder deed dit met zo’n snelheid dat zowel wij als het muisje er totaal geen erg in hadden. 

Co Backer

Jalbacker741@telfort.nl