Eerste editie van Bevrijdingsdag IJmond in Park Westerhout

Uitgaan
Eerste editie van Bevrijdingsdag IJmond op zaterdag 5 mei in Park Westerhout. Foto ter illustratie.
Eerste editie van Bevrijdingsdag IJmond op zaterdag 5 mei in Park Westerhout. Foto ter illustratie. (Foto: Pixabay)

BEVERWIJK  - Op 5 mei van 11.00 uur tot 12 uur ‘s nachts vindt in Beverwijk de eerste editie van Bevrijdingsdag IJmond plaats. Iedereen is welkom op dit gratis toegankelijke evenement in Park Westerhout. Het festival biedt een divers programma met muziek, cultuur en kinderactiviteiten, allemaal met één doel: onze vrijheid vieren.

Het muziekprogramma richt zich op een breed publiek met nationale en lokale artiesten als Jungle by Night, Primaat en Joy Killed the Duke. Coverbands als Rollercoaster en Doe Maar Undercover zorgen voor de nodige hitgarantie. Het festival start om 11.00 uur met de band Glitz, jong talent uit de IJmond. KD Soundsystem sluit het festival feestelijk af met een muzikale wereldreis langs Dancehall, Braziliaanse Funk en Afrobeats.

Het belang van vrijheid

Bevrijdingsdag IJmond is meer dan alleen een feestje. Er is ook aandacht voor de betekenis van Bevrijdingsdag en hoe uniek onze vrijheid eigenlijk is. In het Veteranencafé kun je luisteren naar verhalen over oorlogs- en vredesmissies en er komen echte legervoertuigen om te bekijken. 

Het festivalterrein wordt ingericht met diverse eet- en drinkgelegenheden. Kinderen kunnen zich vermaken zich op het springkussen, in de zweefmolen en in de speeltuin van de Smeackkamer.

Lokaal initiatief

Bevrijdingsdag IJmond is een initiatief van Beverwijkers Tess van den Brink, Taylor van Marrelo en Sjors Timmer. Zij zijn bekend van Podiumcafé Toos, Café Scheiwijck en Café Camille, maar daar staat het festival los van. Sjors: “We organiseren dit non-profit. Bevrijdingsdag gaat over vrijheid en saamhorigheid, dat willen we iedereen meegeven. Daarom is de toegang gratis. Dit is een evenement voor bewoners, door bewoners.”

Meedoen?

Het festival draait volledig op vrijwilligers, donaties, sponsoring en subsidie. Tess: “Toen we mensen begonnen te benaderen voor sponsoring, waren de reacties meteen enthousiast.” Op de site staat inmiddels een mooie lijst met partners. Bedrijven geven niet alleen geld, maar ook spullen of diensten. Er zijn zelfs nieuwe samenwerkingen ontstaan. “Ons doel om de saamhorigheid in de regio te vergroten is eigenlijk nu al geslaagd.” 

Wil je ook bijdragen aan Bevrijdingsdag IJmond, als vrijwilliger of op een andere manier? Ga dan naar www.bevrijdingsdagijmond.nl/helpmee.

Kijk voor het programma en meer informatie op www.bevrijdingsdagijmond.nl.