Camera’s rond spoorwegovergang voor verbetering verkeersveiligheid

Algemeen
Niet even wachten tot het licht gedoofd is.
Niet even wachten tot het licht gedoofd is. (Foto: Aart Tóth)

CASTRICUM – Zowat de hele gemeenteraad, college, ondernemers, Fietsersbond als ook sommige inwoners van Castricum maken zich druk over de onveilige verkeerssituatie rondom spoorovergang Beverwijkerstraatweg-Stationsweg. Iedere weggebruiker verwondert zich er al jaren over dat het meestal goed gaat rond die overweg. 

Provincie Noord-Holland als ook ministerie Verkeer & Waterstaat en ProRail dringen er al lange tijd bij gemeente Castricum op aan maatregelen uit te voeren om hier drastisch verandering in aan te brengen. Plannen liggen al enige tijd klaar, maar worden opgehouden door strubbelingen van autoluwe voorstellen in het Dorpshart.

Uiteraard zullen de eenmaal uitgevoerde aanpassingen zorgen voor meer veiligheid rondom de spoorovergang, maar dat is niet genoeg. Ook gebruikers zelf zullen zich moeten aanpassen. Afstand houden op de overgang en zeker niet roodlicht negeren bij sluiten of openen van de spoorbomen. Fietsers steken regelmatig over als het rode licht nog niet gedoofd is en ook automobilisten trappen soms al te vroeg op het gaspedaal. 

Er worden nu regelmatig controles uitgevoerd en boetes uitgedeeld en ProRail heeft nu aangekondigd meer te gaan controleren door camera’s te plaatsen. Er zijn al camera’s geplaatst. Weggebruikers die een overtreding begaan kunnen nu en boete verwachten van het Justitieel Incassobureau.