Afbeelding
(Foto: )

Foto-expositie in de Vishallen in IJmuiden

Algemeen

IJMUIDEN - In de expositie ‘the B-side’ in de Visserhallen geven 24 fotografen hun interpretatie van het begrip ‘the backside’. Sommigen laten letterlijk de doorgaans verborgen achterkant van een gebouw of huizenrij te tonen. Anderen laten in hun foto’s de keerzijde van onze samenleving zien.

De Amerikaanse fotograaf Fred Hoerr toont bij voorbeeld beelden uit Los Angeles van het systeem dat de waterhuishouding rond de stad regelt. De kanalen en tunnels van deze ‘waterservice’ bieden een onderkomen aan daklozen.

Van de Duitse fotograaf Hendrik Lietmann is een serie te zien die hij maakte in het Ruhrgebied, waar de verstrengeling van wonen en industrie soms tot absurde situaties leidt. In het werk van Bob Negryn is het de toeristenindustrie die voor merkwaardige dissonanten zorgt in het prachtige Zwitserse berglandschap. 

Dat de ‘keerzijde’ niet altijd geassocieerd hoeft te worden met verval en teloorgang, toont het werk van Dolph Kessler. Hij ontdekt schoonheid op onverwachte plekken. In zijn foto’s leiden lijnen en vlakken een eigen leven. De compositie is belangrijker dan dat wat afgebeeld wordt. Murray Maffra fotografeerde de rommelige achtergevels van huizen bij stations. Door een perfecte kadrering wist hij de chaos te bedwingen en om te vormen tot collageachtige beelden. Ook Joni Spaan slaagde erin van samenraapsels van bouwkundige elementen hechte composities te maken.

Heel anders zijn de verstilde beelden die Dirk Kome maakte in lege kamers en op een boerenerf. Deze zijn ontroerend en melancholiek. Ze roepen een sfeer op van vergankelijkheid. Deze voorbeelden illustreren hoe divers de deelnemende fotografen het begrip ‘the backside’ hebben verbeeld. Het resultaat is een boeiende expositie, die een bezoek aan de Visserhallen zeer de moeite waard maakt.

Van 22 mei tot 17 juli zijn de Vishallen in IJmuiden geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. www.visserhallen.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
In Paramaribo bepalen typische Surinaamse muurschilderingen het straatbeeld.
Afbeelding
‘Het contrast maakt het mooi en spannend’ Algemeen 23 jun, 12:02
Afbeelding
Marie’s Mannen bij De Oude Keuken Uit 23 jun, 12:00
Afbeelding
Er gloort hoop voor boeren in onze provincie Algemeen 23 jun, 11:53
Afbeelding
Veel te zien en te doen in het atelier van Madeleine Freyée Atelierbezoek 22 jun, 21:14
Afbeelding
Kapotte spullen? Duurzaam advies? Kom naar Repair Café Algemeen 22 jun, 15:17
Afbeelding
Expositie in De Kemphaan: Onder de Huid 2 Uit 22 jun, 14:46
Afbeelding
Handbaldames Meervogels zoeken teamleden Algemeen 22 jun, 13:42
Afbeelding
800 doelpunten bij het Zilveren Hert Toernooi Algemeen 22 jun, 10:00
Afbeelding
Atelierbezoek bij Madam Art Video 21 jun, 11:41
Afbeelding
Fanatiek vanaf het eerste uur: Patrick Kingma Algemeen 21 jun, 10:08
Afbeelding
Topsporter Mo Maso motiveert bij Triatlon Castricum Algemeen 21 jun, 10:07
Afbeelding
Nieuw talent onder triatlon vrijwilligers Algemeen 21 jun, 10:07
Afbeelding
4e Editie Full of Life Triatlon in cijfers Algemeen 21 jun, 09:59