Personen die benoemd worden tot Officier hebben met hun bijzondere verdiensten landelijke uitstraling of betekenis.
Personen die benoemd worden tot Officier hebben met hun bijzondere verdiensten landelijke uitstraling of betekenis. (Foto: lintjes.nl)

Koninklijke onderscheiding voor Henriëtte Maassen van den Brink

Algemeen

CASTRICUM - Vrijdag 20 mei heeft burgemeester Mans, namens de Koning, de bijzondere onderscheiding Officier in de Orde van Oranje-Nassau uitgereikt aan Professor doctor Maassen van den Brink. 

Koninklijke onderscheiding voor Henriëtte Maassen van den Brink

Zij stopte anderhalf jaar geleden in haar functie als hoogleraar Economie, na een lange en indrukwekkende carrière als wetenschapper, als bruggenbouwer tussen wetenschap, onderwijs en beleid, en als bestuurder. ‘Met uw onderzoek en adviezen, uw bestuurlijke activiteiten en uw rol in het debat heeft u enorm veel betekend voor de samenleving,’ vatte de burgemeester het samen.

Sinds de jaren ‘80 zette mevrouw Maassen van den Brink zich in voor maatschappelijke vraagstukken. In de beginjaren onder andere door alfabetiseringscursussen voor laagopgeleiden in Amsterdam op te zetten; in de jaren negentig presenteerde ze haar baanbrekend onderzoek naar kinderopvang en de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt. Toen al onderscheidde de decoranda zich door haar oprechte belangstelling voor mens en maatschappij. Ze was de eerste vrouwelijke hoogleraar op het gebied van economie. Ze gaf colleges bij de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Maastricht, voerde onderzoek uit en begeleidde studenten en promovendi.

Ze zette  het NWO prioriteitsprogramma Scholar (Scholing, Arbeidsmarkt en Economische Ontwikkeling) en het TIER op (Interuniversitair Top Institute for Evidence based Education Research). Daarnaast zette zij zich in voor maatschappelijke organisaties, waaronder de bekende Onderwijsraad. Eerst als bijdrager aan het publieke debat, later - van 2015-2019 - als voorzitter. In die laatste periode zijn adviezen van nationaal belang en met grote impact opgesteld, zoals Inzicht in en verantwoording van onderwijsgelden en Ruim baan voor leraren.

Door mediaoptredens en het schrijven van columns maakte zij de wetenschap toegankelijker voor het grote publiek. Ze benutte die publieke ruimte om haar visie te delen. Zo sprak ze zich al in 2002 uit voor verhoging van de pensioenleeftijd om de kosten van de vergrijzing betaalbaar te houden.

Voor deze uitzonderlijke verdiensten ontving mevrouw Maassen van den Brink de versierselen van de Officier in de Orde van Oranje Nassau. De onderscheiding lag al klaar tijdens haar afscheid als hoogleraar, in oktober 2020. Nu eindelijk lieten de maatregelen de officiële benoeming toe. 

Afbeelding
‘Het contrast maakt het mooi en spannend’ Algemeen 23 jun, 12:02
Afbeelding
Marie’s Mannen bij De Oude Keuken Uit 23 jun, 12:00
Afbeelding
Er gloort hoop voor boeren in onze provincie Algemeen 23 jun, 11:53
Afbeelding
Veel te zien en te doen in het atelier van Madeleine Freyée Atelierbezoek 22 jun, 21:14
Afbeelding
Kapotte spullen? Duurzaam advies? Kom naar Repair Café Algemeen 22 jun, 15:17
Afbeelding
Expositie in De Kemphaan: Onder de Huid 2 Uit 22 jun, 14:46
Afbeelding
Handbaldames Meervogels zoeken teamleden Algemeen 22 jun, 13:42
Afbeelding
800 doelpunten bij het Zilveren Hert Toernooi Algemeen 22 jun, 10:00
Afbeelding
Atelierbezoek bij Madam Art Video 21 jun, 11:41
Afbeelding
Fanatiek vanaf het eerste uur: Patrick Kingma Algemeen 21 jun, 10:08
Afbeelding
Topsporter Mo Maso motiveert bij Triatlon Castricum Algemeen 21 jun, 10:07
Afbeelding
Nieuw talent onder triatlon vrijwilligers Algemeen 21 jun, 10:07
Afbeelding
4e Editie Full of Life Triatlon in cijfers Algemeen 21 jun, 09:59