Woningen, filmtheater en winkels op terrein BP-tankstation

Algemeen
Is dit de toekomstige plaats voor filmtheater, appartementen en winkels?
Is dit de toekomstige plaats voor filmtheater, appartementen en winkels? (Foto: Aart Toth)

CASTRICUM – Het staat er toch echt, ‘Er komt een onderzoek naar de toekomst van het gebied ten Oosten van de Soomerwegh, tussen Molenweide en het nieuw te realiseren appartementencomplex Eerste Kwartier. Uitgangspunt is dat mogelijke herontwikkeling van dit gebied naar het oordeel van de collegepartijen kan bijdragen aan het behalen van een aantal gestelde doelen. Eén van die doelen is de zoektocht naar een nieuwe locatie voor Filmtheater Corso.’ Bijgaande uitspraak staat in hoofdstuk 7 van het coalitieakkoord van de nieuwe ploeg gemeente Castricum bestuurders. Een tankstation krijgt in de toekomst steeds minder klanten vanwege meer elektrische voertuigen dus minder vraag naar fossiele brandstoffen. Daarbij schijnt de gemeente de tank voor LPG-gas daar wel kwijt te willen.

door onze verslaggever Aart Toth

Tegenwoordig zou het niet meer mogelijk zijn een tankstation zo dicht bij bebouwing te situeren, om ongelukken en luchtvervuiling te voorkomen. Bij de ontwikkelingsfase, zo’n vijf jaar geleden, van het nu te bouwen ‘Eerste Kwartier’ werden buurtbewoners uitgenodigd de plannen te aanschouwen, waar positieve en mindere opmerkingen uit voort kwamen. Eén van die buurtbewoners merkte toen op “dat het een goed plan zou zijn het tankstation in de woningbouwplannen mee te nemen. Goede prijs voor de grond en meer woningen”. Intussen is het een andere eigenaar, maar dezelfde uitbater als het TinQ tankstation, ook op de Soomerwegh. Beide tankstations zijn eigendom van BP Europa SE, gevestigd in Amsterdam en statutaire Hamburg. Nu dus ruim vijf jaar later dezelfde opmerking, maar nu vanuit de gemeente Castricum.

Al eerder plannen rond BP-tankstation

Al eerder was daar een ontwikkelaar die plannen had rond het BP-tankstation, met ondergronds parkeren, Lidl supermarkt en Action, met erboven appartementen. Die plannen struikelde over teveel regels. Als in dat zelfde plan een filmtheater Corso zou verschijnen, lijkt het nog aantrekkelijker dat gebied te ontwikkelen. De tijd, met minder tankstation-klanten werkt natuurlijk mee het in een stroomversnelling te ontwikkelen, waarbij naar het schijnt de plannen vanuit het college de wind mee waait. We gaan het meemaken!