Niet roken op terras wint terrein

Algemeen
Roken op het terras is not done meer.
Roken op het terras is not done meer. (Foto: aangeleverd)

CASTRICUM – Het is opvallend om waar te nemen, dat roken op het terras steeds minder voorkomt. Consumentengedrag, dat veelal wordt gestimuleerd door de horecaondernemers zelf.

Rookvrij

Op tafeltjes geen asbakken, tenzij je er om vraagt. Op grotere terrassen worden zelfs delen als rookvrij aangegeven. Zelfs rokers blijken in de praktijk te kiezen voor een rookvrij terras.

Dat de horeca inspeelt op deze trend is te prijzen, waarbij een voorschot wordt genomen op een wettelijke regeling die er aankomt om net als in de horeca binnen, ook buiten op een terras het roken te verbieden. Dit zal naar verwachting binnen enkele jaren worden ingevoerd. Voorlopig is het door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zo geregeld, dat roken mag op een buitenterras als dit niet leidt tot rookoverlast. 

Voor een buitenterras gelden verder de volgende regels. Het terras moet minstens aan één kant volledig open zijn, ook als het is overkapt met een luifel of parasol. De open kant mag niet afgeschermd zijn met plantenbakken of ander materiaal. De open kant mag de bovenkant zijn. Als een buitenterras aan meerdere kanten heeft, geldt het terras aan elke zijkant als een apart terras. Een L-vormig terras aan bijvoorbeeld de voorkant en de zijkant van uw zaak zijn dus twee terrassen. De opgesomde voorwaarden gelden per terras.