Koepelgevangenis inspiratie herontwikkeling Maranathakerk?

Algemeen
'Bond Heemschut’ wil zich inzetten voor materieel erfgoed en de Maranathakerk behouden,
'Bond Heemschut’ wil zich inzetten voor materieel erfgoed en de Maranathakerk behouden, (Foto: Aart Tóth)

CASTRICUM – Was er in juni 2021 na veel wikken en wegen en tegengas van de toenmalige wethouder uiteindelijk toch in de gemeenteraad besloten voor slopen van de Maranathakerk, nu zijn er opnieuw weer discussies ontstaan. Het is immers de ‘Bond Heemschut’, die zich inzet voor materieel erfgoed en de Maranathakerk wil behouden, zonder er een bestemming voor te kiezen. Nu kun je natuurlijk al discussiëren of hier sprake is een bijzonder gebouw wat voor het nageslacht bewaard moet blijven, dat is een zeer persoonlijke keuze.

 Door Aart Tóth

De mogelijkheden voor herbestemming was een keuze in verschillende combinaties van woningbouw samen met Huisartsenpraktijk en/of woningbouw met Filmtheater of Filmtheater met Huisartsenpraktijk. De kerk is gebouwd in 1954, dus niet echt een monument van onschatbare waarde is daarbij de mening van vele raadsleden. Het hele gebied is sinds 2020 in bezit van gemeente Castricum. De kerk doet al langere tijd geen dienst meer als kerk, waarbij tot 2024 het Supreme College er bivakkeert. Nog even tijd om echt een keuze te bepalen, alhoewel het met het huidige vergunningenbeleid en de inspraakprocedures toch wel tijd voor actie wordt om eventueel in 2024 aan de gang te gaan.

Huisartsenpost

Eén van de belanghebbenden voor vestiging in het huidige gebouw dan wel nieuw te realiseren huisvesting is de huisartsenpraktijk Doeksen Weijers en Remmelzwaal. Deze hebben als woordvoerder Adri Hopman die duidelijk is: “Stedenbouwkundig gezien behoort een combinatie van bioscoop en gezondheidscentrum met zo’n 24 woningen niet tot de best haalbare opties. Dat zou tot een te grote bouwmassa op het plein leiden. Natuurlijk hebben we dit als partijen wel met elkaar bekeken, want er zijn zeker voordelen te behalen. Ook hebben we dit gezamenlijk met de gemeente besproken, maar dat wordt echt een lastig verhaal. Daarnaast zouden de omwonenden ook met een plan komen. Alle plannen worden echter al lange tijd opgehouden door het verzoek om het gebouw als zodanig te behouden. Naast het goed oplossen van alle bouwkundige problemen moet het gebouw straks voldoen aan de nieuwe energienormen. Dat gaat de gemeente of een nieuwe eigenaar ongelooflijk veel geld kosten. Waarmee de gemeente uiteindelijk te veel heeft betaald voor het gebouw. Bovendien komen daarmee geen nieuwe woningen beschikbaar. Wat ook een groot nadeel is.

Ons mooie plan op verzoek van de Dorpspraktijk Doeksen Weijers en Remmelzwaal, getekend door Arjen Fruitema - een gezondheidscentrum op de begane grond plus de toevoeging van 24 appartementen, waarvan de helft in de sociale huur en de andere helft voor verkoop, alle woningen 100% voor Castricummers - voldoet aan alle verwachtingen. Zei het dat het hele proces nu zo lang duurt, dat de realisatie bijna onmogelijk wordt door de gestegen bouwprijzen. Maar mocht het gebouw blijven bestaan, dan zou de dorpspraktijk zich daar toch graag willen huisvesten, mits het gebouw bouwkundig en energetisch voldoet. De huidige locatie biedt namelijk onvoldoende ruimte.”

Kennemer Wonen

Ook Kennemer Wonen is op de hoogte van pogingen de Maranathakerk te behouden. Een woordvoerder laat weten: “Wij zijn ermee bekend, dat de gemeente Castricum de Maranathakerk heeft aangekocht met het oog op herontwikkeling. Voorjaar 2021 zijn wij benaderd door een ontwikkelaar, die plannen had voor sloop van de kerk en nieuwbouw van een gezondheidscentrum en woningen waaronder sociale huurwoningen. Wij hebben de ontwikkelaar destijds laten weten graag te participeren in deze ontwikkeling. Zoals bekend is er een ernstig tekort aan sociale huurwoningen. Zodra er plannen zijn voor de ontwikkeling van nieuwe woningen dragen wij hier dan ook graag aan bij. In het coalitieakkoord van het recent aangetreden college van B&W ligt vast, dat bij nieuwe ontwikkelingen tenminste 30% van de geplande woningen sociale huurwoningen zijn. Dat zal ongetwijfeld ook gelden voor de locatie Maranthakerk.”

Discussie

Sinds eind 2021, begin 2022 speelt er een discussie over een mogelijke monumentenstatus voor de Maranathakerk. Kennemer Wonen is in deze discussie geen partij. Het is evengoed belangrijk te beseffen, dat de haalbaarheid van de herontwikkeling van de Maranathakerk met onder meer sociale huurwoningen zich slecht verhoudt tot een dergelijke monumentenstatus”, aldus Michiel van Baarsen, manager vastgoed van Kennemer Wonen.

Gemeente

Natuurlijk heeft ook de gemeente Castricum als eigenaar gedachten over de toekomst van de Maranathakerk en omgeving. Zij laat weten: “Er zijn nu twee partijen, die een monumentenstatus hebben aangevraagd voor de Maranathakerk, waarover nog gediscussieerd zal moeten worden.” Blijft inderdaad het besluit van de gemeenteraad om te gaan slopen staan. Dat betekent waarschijnlijk wederom vertraging in woningbouwplannen.

Filmhuis Corso eigenaar Erik Weel: “Op deze locatie is een herontwikkeling tot filmtheater gecombineerd met andere functies mogelijk. Efficiënt met sloop en herbouw, maar ook mogelijk met behoud van het achthoekige rompgebouw. Een sprekend voorbeeld is de voormalige Koepelgevangenis in Haarlem. Het is aan de gemeenteraad om de kaders - opnieuw - te stellen en een knoop door te hakken. Bij het bepalen van de herbestemming van de Koepelgevangenis was sprake van horeca en een maar liefst zes zalen tellende bioscoop, vandaar de vergelijking. Echter, ook duidelijk, er is immers besloten tot sloop in de gemeenteraad zonder een visie uit te spreken over de toekomst van het gebied.”

Koepelgevangenis Haarlem mogelijk inspiratie herontwikkeling Maranathakerk.
Bij het bepalen van de herbestemming van de Koepelgevangenis was sprake van horeca en een maar liefst zes zalen tellende bioscoop.