Sybrand en Mariet delen al 60 jaar lief en leed

Algemeen
Mariet, Sybrand en burgemeester Toon Mans.
Mariet, Sybrand en burgemeester Toon Mans. (Foto: Aart Tóth)

CASTRICUM - Sybrand en Mariet Laan delen na 60 jaar nog steeds lief en leed. Het begon allemaal in De Mijzen, gelegen tussen Schermerhorn en Avenhorn. Sybrand (1939) is afkomstig uit een gezin met tien kinderen, waarvoor de inkomsten afkomstig waren uit kantoorboekhandel Laan in Avenhorn. 

Mariet (1940) komt van een boerderij en moest zeker vijf kilometer lopen om op school te komen. Beiden zijn opgevoed in een katholiek gezin, waarbij regelmatig kerkbezoek ervoor zorgde dat ze elkaar tegenkwamen. 

Sybrand kwam via een jeugdkoor - zelfs als misdienaar - in de plaatselijke kerk terecht. Op latere leeftijd was er geregeld cafébezoek met vrienden, wat tijdens de vastentijd niet mogelijk was omdat de cafés dan gesloten waren.

De vriendengroep van Sybrand zat echter niet stil en vroeg dispensatie om toch even de remmen los te laten en organiseerde een dansavond. Op die avond verscheen ook Mariet en zij werd door Sybrand ten dans gevraagd, waarna de vonk oversloeg. Na een heerlijke tijd met overdenkingen over de toekomst stapten ze 20 november 1962 in het huwelijksbootje. 

Sybrand volgde opleidingen om te zorgen voor een goede broodwinning en zocht een leerplaats in een boekwinkel, die niet beschikbaar bleek. Als noodgreep was hij zelfs een tijdje melkboer, maar hij kwam toevallig langs een winkel in Velsen-Noord die te koop stond. Dat werd vervolgens de eerste vestiging van Boekhandel Laan van Sybrand en Mariet. Intussen werd er ook gewerkt aan het gezin, waarna achtereenvolgens Ad, Pierre en de tweeling Hans en Mariet ter wereld kwam. Inmiddels heeft het hoogbejaarde echtpaar acht kleinkinderen.

Een nieuwe tijd brak aan, in Castricum, waar een boekhandel van juffrouw Smit gevestigd was. Zij wilde er wel vanaf. Na enige tijd werd verhuisd in de Burgemeester Mooijstraat naar het huidige pand, waar intussen zoon Hans de teugels in handen heeft. Sybrand en Mariet komen er geregeld langs en genieten daarbij volop.

Burgemeester Toon Mans was voor het jubileum komen opdraven met een geweldig bloemstuk, waarna in amicale sfeer herinneringen werden opgehaald. Het feest met wel zestig bezoekers heeft tevens gezorgd voor completering van de feestvreugde.