Dorpskerk speelt belangrijke en centrale rol bij herinrichting.
Dorpskerk speelt belangrijke en centrale rol bij herinrichting. (Foto: Aart Tóth)

Dorpskerk centraal bij herinrichting

Algemeen

CASTRICUM - Niet visueel in de steigers, maar meer een uitspraak waarbij de herinrichting van het Kerkplein zijn beslag gaat krijgen. De Protestante Dorpskerk uit de 11e eeuw speelt daarin een belangrijke rol, met belichting en sfeervolle uitstraling. De plannen voor de herinrichting van het Kerkplein liggen er al vanaf 2016 in het project ‘Versterking Winkel- Verblijfsgebieden’. 


Door Aart Tóth

Economie is een van de pijlers waarop gemeente Castricum draait. Dat zijn de ondernemingen in het Dorpshart als ook daarbuiten en natuurlijk inwoners en bezoekers van de gemeente. Die moeten niet alleen zorgen voor de leefbaarheid in een Dorpshart. Het moet ook een veilig en prettig gevoel geven met genoeg aanbod wat aan je verlangens kan voldoen. Dus het vullen van lege winkelpanden en verbetering van de openbare ruimte is daar een groot onderdeel van. In het project is er teveel op de winkel gepast de afgelopen jaren volgens wethouder Roel Beems. “Daarom wordt aan het project ‘Versterking Winkel- Verblijfsgebieden’ een nieuwe impuls gegeven, waarbij wij stapsgewijs delen van de plannen gaan uitvoeren. Dat gaat in fases, waarbij is besloten fase 1 het Kerkplein te laten zijn. Uiteindelijk zal het Dorpshart vier belangrijke sfeervolle pleinen krijgen met Kerkplein, Bakkerspleintje, Dorpsplein en uiteindelijk het Stationsplein”.

Fase 1

Vol trots laat Beems weten: “Het Kerkplein met een van de oudste kerken van Nederland zal meer een blikvanger worden en uitnodigen er in of buiten rond te lopen en uiteindelijk plaats te nemen op een van de terrassen. De grote bomen zullen blijven staan, maar het overige weelderige groen zal worden uitgedund. De kerk zal via belichting duidelijk de aandacht oproepen. Bestrating zal worden aangepast, waarbij het mogelijk wordt rond de kerk te lopen. Parkeren op het plein gaat tot het verleden behoren, maar de kerk blijft bereikbaar voor rouw en trouwerijen.” Als alles volgens plan verloopt, kan het plan in het eerste kwartaal 2023 in de gemeenteraad besloten worden en kan de vernieuwing starten. Projectleider van ‘Versterking Winkel- Verblijfsgebieden’ Henk Ruijter kan niet wachten de handen uit de mouwen te steken.

Fase 2

“Fase 2 zal de Burgemeester Mooijstraat worden, waar stoepranden verdwijnen en verkeersstromen via het komende project ‘Autoluw Dorpshart’ worden afgesproken. Duidelijk moet zijn dat dit een sfeervol veilig verblijfsgebied moet worden, waarin wandelaars kunnen winkelen, terrasje pakken en meer. Daarbij gaat de gemeente werk maken, zodat lege winkelpanden gevuld gaan worden met ondernemingen die bijdragen aan de vraag en uiteraard zelf ook economisch goed uit de verf komen. Dat zal uitstralen op de omgeving, bezoekers en uiteindelijk inwoners van Castricum.” 

Fase 3, 4 en 5

Een deel daarvan is al ingevuld met de upgrade van het Bakkerspleintje, waarbij er weer horeca verschijnt op het plein en er werk gemaakt gaat worden overige lege panden te vullen. Beems: “De evenementen dragen duidelijk bij om ondernemingen en economisch florerend Dorpshart te krijgen, waarbij bezoekers in latere instantie ook terugkomen. Nog een fase is het Dorpsplein wat natuurlijk een echt plein moet worden ook zonder stoepranden en uitnodigend voor sfeervol bezoek met op z’n tijd livemuziek. Uiteraard begint dit spoedig met het autoluw verhaal.

Dan is het toekomstige Stationsplein, wat eigenlijk de toegang tot het Dorpshart zal worden via de Burgemeester Mooijstraat. Veel zal daar afhangen hoe de tunnel onder het spoor zal verschijnen, dus dat heeft een langere looptijd. Afsluitend zou ik daarbij de hoop willen uitspreken, dat de ontwikkelingen rondom de spoorovergang snel tot besluitvorming komen om jaren herhalingen van overleggen en geen besluiten achter ons te laten.”

Afbeelding
Inschrijving 5e editie van de Oer-IJ Expeditie geopend Sport 25 jan, 10:55
Afbeelding
Lo van Gorp in theater Koningsduyn Algemeen 24 jan, 17:21
Afbeelding
Inzamelingsactie Voedselbank Algemeen 24 jan, 16:52
Afbeelding
Training 'Maatje zijn' voor vrijwilligers Algemeen 24 jan, 15:36
Afbeelding
Workshops olieverftechnieken voor beginners en gevorderden Algemeen 24 jan, 11:14
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: de meestgestelde vragen (en antwoorden) Politiek 24 jan, 09:04
Afbeelding
Applaus voor FC Castricum, punten voor Fortuna Wormerveer Sport 24 jan, 09:00
Afbeelding
Cursus: Zelf je gezondheidszaken regelen via internet Algemeen 24 jan, 08:56
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: wat zijn het en waarom stemmen op 15 maart 2023? Politiek 24 jan, 08:56
Afbeelding
Rode Kruis en veiligheidsregio formaliseren samenwerking in convenant Algemeen 24 jan, 08:52
Afbeelding
Stemwijzers Provinciale Statenverkiezingen 2023: hier vind je ze Politiek 24 jan, 08:46
Afbeelding
Fit en vitaal 60+ fitheidstest Algemeen 23 jan, 16:00
Afbeelding
Protesten tegen autoluw Dorpshart Algemeen 23 jan, 15:00