BUCH-gemeenten dé pioniers in circulair maakonderwijs

Algemeen

BUCH - De gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo zijn in Nederland dé pionier met het aanbod van een circulair maakonderwijs-programma voor basisscholen. Het programma wordt goed ontvangen door leerkrachten en leerlingen. De vier gemeenten werken hierin samen met veel lokale partijen.

Maakonderwijs als handvat voor circularitei

Recentelijk presenteerden de gemeenten hun bevindingen in de raadszaal van het gemeentehuis in Heiloo aan scholen, beleidsmakers en de kinderburgemeester.

Wethouder van de gemeente Heiloo, Ronald Vennik: “We willen leerlingen niet belasten met het probleem van milieuvervuiling, maar juist handvatten geven om iets te doen vanuit hun innerlijke gedrevenheid. Het zelf maken zet leerlingen in hun kracht. Zo kunnen ze concreet iets betekenen op het gebied van duurzaamheid.”

Verandering

Inwoners spelen een belangrijke rol in de verandering naar een circulaire economie. Hierbij kun je denken aan een ander gebruik van grondstoffen, onderdelen en producten, waarbij ze hun waarde zo min mogelijk verliezen. Consuminderen, hergebruik en reparatie worden weer de norm. Dit vergt een andere manier van denken en doen. Het circulair maakonderwijs-programma biedt hier concrete handvatten voor. De opdrachten zetten aan tot denken over duurzaamheid van onze producten. En kinderen leren echt de technieken om op een andere manier met spullen om te gaan.

Krachten bundelen

“Vroeger werden maaktechnieken nog op veel scholen gegeven, maar dit is sinds de jaren ‘90 nagenoeg uit ons onderwijs verdwenen. Er zijn niet zoveel mensen meer die de technieken, zoals bijvoorbeeld het repareren van kleding, beheersen. Voor de lesmodulen hebben de gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo een lokaal netwerk van ondernemers, experts en vrijwilligers met de juiste kennis en vaardigheden bij elkaar gebracht”, vertelt Wytske de Man tijdens de presentatie.

Zoals Marijke Dirkson, een lokale schaapsherder, handwerkexperts van de Vrouwen van Nu Noord-Holland en medewerkers van Wolatelier de Krachtige Kudde.

Leraren en leerlingen enthousiast

Met oude kleding van kringloop Noppes in Uitgeest maakten leerlingen elk een eigen tas én leerden ze meer over fast fashion en duurzaamheid. De lessen van de module wol/textiel zijn inmiddels afgerond op drie scholen in Bergen en Egmond. Leerkrachten en leerlingen zijn enthousiast. “Aandacht voor wereldproblematiek, echte dingen doen en werken met échte mensen in de klas zijn van onschatbare waarde”, aldus Josefien, leerkracht van de Adriaan Roland Holstschool in Bergen, “De leerlingen denken actief mee, kijken bijvoorbeeld even naar het label in hun kleding. Waar komt het vandaan? Wie heeft het gemaakt? Wat kan er nog mee gedaan worden als ik het niet meer draag?”

Tijdens de presentatie gaf kinderburgemeester Maurits van Schouten aan, dat hij graag meer milieueducatie wil op de scholen in Heiloo. Dat stemde de wethouders duurzaamheid van de vier gemeenten positief. Wethouders Ronald Vennik van Heiloo en Valentijn Brouwer van Castricum legden uit waarom zij circulair maakonderwijs zo belangrijk vinden. “Het werken met je handen, leren van techniek en hoe belangrijk het is om dingen opnieuw te gebruiken of te repareren slaat meerdere vliegen in één klap. De kinderen staan aan de basis van een duurzame samenleving waarin makers weer een belangrijke plaats gaan innemen!”

Tijdens de presentatie kwam ook de volgende lesmodule ‘Fietsen maken’ aan bod. Onder leiding van een lokale fietsenmaker start deze module begin 2023 op vier scholen in de BUCH-gemeenten.

Afbeelding
PvdA spreekt over het Klimaat en Water Politiek 10 uur geleden
Afbeelding
Maatschappelijke Denktank splitst besluit autoluw en overweg Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Prins van Oranje: een 'sprook' met Dieuwertje Blok en Jeroen Kramer Cultuur 11 uur geleden
Afbeelding
Zanger René Eshuis bij Zonnebloem Limmen Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Vier ochtenden model boetseren bij Perspectief Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
'Souad' bij Filmhuis Heemskerk Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Lezing en excursie “Het slaapleven van de Boomkruiper ontmanteld" Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe wandelroute dankzij brug Algemeen 30 jan, 16:11
Afbeelding
Informatie over hospice Beverwijk Algemeen 30 jan, 16:06
Afbeelding
Expressieve dansmeditaties Sport 30 jan, 15:58
Afbeelding
Training communicatie voor vrijwilligers Algemeen 30 jan, 15:48
Afbeelding
Handige vrijwilligers gezocht Algemeen 30 jan, 15:34
Afbeelding
Informatiemarkt Noordwest Oncologisch centrum Algemeen 26 jan, 13:04