Rode Kruis en veiligheidsregio formaliseren samenwerking in convenant

Algemeen
Burgemeester Sebastiaan Nieuwland van Uitgeest, portefeuillehouder Bevolkingszorg veiligheidsregio Kennemerland en Heleen van den Berg, Directeur Nationale Hulp van het Nederlandse Rode Kruis
Burgemeester Sebastiaan Nieuwland van Uitgeest, portefeuillehouder Bevolkingszorg veiligheidsregio Kennemerland en Heleen van den Berg, Directeur Nationale Hulp van het Nederlandse Rode Kruis (Foto: Aangeleverd)

IJMOND - Veiligheidsregio Kennemerland en het Nederlandse Rode Kruis hebben maandag 23 januari het convenant Bevolkingszorg ondertekend. In dit convenant is vastgelegd dat het Rode Kruis in Kennemerland ondersteuning biedt bij de evacuatie en opvang van mensen tijdens een crisis en bij de distributie van de belangrijkste levensbehoeften.

Het Rode Kruis ondersteunt iedereen in nood, ver weg maar ook in de buurt. Gemeenten en veiligheidsregio’s zijn bij rampen en crises als eerste verantwoordelijk voor het welzijn van hun inwoners, maar zij krijgen hierbij steun van vrijwilligers van het team Bevolkingszorg van het Rode Kruis. Directeur Nationale Hulpverlening Heleen van den Berg: “Stel dat je door een brand, gaslek of andere noodsituatie tijdelijk je huis moet verlaten. Het is goed om te weten dat de vrijwilligers van het Rode Kruis op verzoek beschikbaar zijn om te ondersteunen en je kunnen opvangen bij een eventuele evacuatie. Onze vrijwilligers begeleiden je naar een veiligere plek, zorgen dat je warm blijft en dat je voldoende te eten en drinken hebt. Hiermee ondersteunen en ontlasten we de regionale Bevolkingszorgorganisatie in de veiligheidsregio Kennemerland.”

150 jaar

Het Rode Kruis is al meer dan 150 jaar actief in Kennemerland. Niet alleen is de hulporganisatie een van de vaste crisispartners bij incidenten in risicogebieden zoals Schiphol of het havengebied IJmond, de afgelopen jaren heeft Het Rode Kruis een onmisbare rol gespeeld in de coronahulpverlening en de opvang en verzorging van vluchtelingen in de regio. Het Rode Kruis Kennemerland en de Veiligheidsregio Kennemerland zijn blij dat de samenwerking nu is geformaliseerd in een convenant waarin de afspraken staan bekrachtigd.