Kamer van de burgerlijke stand in het stadhuis van Alkmaar, 1912.
Kamer van de burgerlijke stand in het stadhuis van Alkmaar, 1912. ((Foto: W. Blokker))

Registers burgerlijke stand 1811-1971 gedigitaliseerd

15 jan, 10:00 Cultuur

CASTRICUM/REGIO  – Was jouw voorvader burgemeester, een bekende dichter of een regelrechte boef. Wie vanuit huis zijn stamboom wil uitzoeken kan gebruik maken van het Regionaal Archief in Alkmaar. Die heeft de registers van de burgerlijke stand uit de jaren 1811-1971 gedigitaliseerd. Het gaat om de burgerlijke stand uit het hele werkgebied van het archief, dat loopt van Texel tot en met Castricum. Samen zijn het bijna honderdduizend scans. De scans zijn vanaf nu overal in te zien via de website van het archief. Dat maakt het een stuk makkelijker om onderzoek te doen naar voorouders. 

Via Regionaal Archief Alkmaar thuis je stamboom uitzoeken

In de delen van de burgerlijke stand is bijgehouden wanneer mensen geboren werden, trouwden en overleden. Bij die gelegenheden werden akten opgemaakt: geboorteakten, huwelijksakten en overlijdensakten dus. Deze akten vormen een belangrijke bron voor historisch onderzoek, vooral voor stamboomonderzoek. De oudste akten stammen uit 1811, het jaar waarin de burgerlijke stand in Nederland werd ingevoerd. Akten van de burgerlijke stand worden pas na verloop van tijd openbaar: geboorten na honderd jaar, huwelijken na 75 jaar en overlijdens na vijftig jaar. Het meest recente deel dat nu online beschikbaar komt is daarom een register met overlijdens uit 1971.

De tekst loopt door onder de foto:


De oudste geboorteakte van Alkmaar, van 21 mei 1811. Het kindje heette Emanuel Taarin; zijn vader was zadelmaker (Foto: Regionaal Archief)

Collectie

Het Regionaal Archief werkt al jaren aan het digitaal toegankelijk maken van de collectie. Belangrijke reeksen archieven zijn volledig gescand. Intussen zijn er meer dan 3,2 miljoen scans van archiefstukken online te bekijken. 

Zo zijn sinds kort ook de oude rechterlijke archieven uit de hele regio volledig via de website in te zien, net als de oude notarisarchieven. Een deel van de gescande archieven is op naam te doorzoeken: er zijn al ruim 2,5 miljoen namen te vinden. Ook de toegevoegde akten van de burgerlijke stand worden op termijn op naam doorzoekbaar gemaakt. 

Wiewaswie.nl

Overigens zijn niet alle delen van de burgerlijke stand die het Regionaal Archief in huis heeft nu gescand. Een deel daarvan was namelijk al beschikbaar via de website wiewaswie.nl. Alle openbare akten van de burgerlijke stand uit de regio zijn zo nu online te raadplegen.


Een huwelijk in de trouwzaal van het gemeentehuis in Den Helder, circa 1930. (Foto: Regionaal Archief)

Afbeelding
Timelapse station en overweg video 23 mei, 13:36
Afbeelding
Cruciale zege voor FC Castricum op Olympia Haarlem Sport 23 mei, 13:30
Afbeelding
Vitesse in slotfase toch nog naast VIOS: 1-1 Sport 23 mei, 13:06
Afbeelding
Kampioenen! Algemeen 23 mei, 12:04
Afbeelding
Kunst in Hout in de Tuin van Kapitein Rommel Algemeen 23 mei, 12:02
Afbeelding
Nieuw college geïnstalleerd Verslag 23 mei, 11:52
Afbeelding
Jubileumboek 100 jaar Vitesse ’22 In de boekwinkel 23 mei, 11:02
Afbeelding
Peutercafé zoekt vrijwilligers Algemeen 23 mei, 10:46
Afbeelding
Stokman Dacia zondag open Algemeen 23 mei, 09:26
Afbeelding
Castricumse voetbalteams in KNVB Regiofinale Sport 23 mei, 09:17
Afbeelding
Gratis Sportfit lessen voor groep 5-8 Sport 23 mei, 09:01
Afbeelding
Voorproefje van Roparun in Castricum Algemeen 20 mei, 12:50
Afbeelding
Ben jij een waterbaas? Doe de Waterbazencheck Algemeen 20 mei, 08:00
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Castricum

Op Rodi Castricum volg je het laatste nieuws uit Castricum. Rodi Castricum informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt, regio en in Noord-Holland.

Nieuws Castricum

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Castricum in je mailbox.