Triatlonondersteuning vanaf eerste uur voor uniek lokaal evenement

Nieuws
Hans Zijlstra als grote fan van 'Full of Life Triatlon Castricum'.
Hans Zijlstra als grote fan van 'Full of Life Triatlon Castricum'. (Foto: Aart Tóth)

CASTRICUM - De start van de alweer de 5e ‘Full of Life Triatlon Castricum’ vindt zondag 2 juli plaats. Buiten de inzet van vele vrijwilligers zijn er natuurlijk ook kostenposten. Denk daarbij aan het inrichten van EHBO-posten, het plaatsen van massagetafels, het maken van lunchpakketten, dranghekken neerzetten, alles op en rond de finish organiseren en entertainmentactiviteiten.

Via bijdragen van ondernemingen worden gelden bijeengebracht om bovengenoemde zaken te kunnen financieren. Net als bij andere evenementen is het organiseren niet mogelijk zonder sponsoring, dus ook bij de Triatlon. Sponsors van het eerste uur, vanaf 2017, zijn onder meer Zijlstra Tweewielers, Ford Martijn Kooijman, Slagerij van der Meer, clubMariz en veel andere lokale ondernemers.

Verenigingsleven stimuleren

Bij Hans Zijlstra gaat het om leven in de brouwerij en speciaal in het Dorpshart, wat er normaliter te stil bij ligt in de weekenden. “Daarbij ben ik al sowieso een fan van veel bewegen, waarbij fietsen natuurlijk een grote rol speelt. Ook ben ik er een voorstander van om het verenigingsleven te stimuleren, waarbij bewegen een belangrijke rol speelt. Dat ik bij die sponsoring een naamverbinding heb met fietsen is meegenomen, maar geen hoofdzaak. Het blijven stimuleren van het verenigingsleven is een must, goed voor je lijf ook voor het sociale aspect.”

Meestal een ‘dikke bak’ voor de jury en auto voor de EHBO

Tweede sponsor van het eerste uur is Ford Martijn Kooijman, die ver teruggrijpt in de ondersteuning van evenementen in Castricum. Dat gaat terug tot de jaren 80 van de vorige eeuw, waar Kooijman nadrukkelijk aanwezig was tijdens de ‘Dubbele Lus’ als stratenloop evenement en later als ‘Wielerfestijn’. Garage Kooijman zorgde daarbij voor een Ford-automobiel, meestal een ‘dikke bak’ voor de jury en auto voor de EHBO. “Gedachte daarachter was en is nog steeds de leefbaarheid in het Dorpshart Castricum en daarbuiten. Vandaar de sponsoring, waarbij een juryauto terecht niet past tussen de fietsers en lopers tijdens de Triatlon. Buiten dat heb ik grote waardering voor al die vrijwilligers tijdens dit evenement. Afsluitend hoop ik, dat de ‘Dubbele Lus’ eens een herkansing beleeft als fiets- of loopevenement”, besluit Martijn Kooijman.

Verzamelnaam

Triatlon of triathlon is een verzamelnaam voor gecombineerde duursporten, of een zogenoemde ‘multisport’. Dit wil zeggen, dat het een sport is die uit meerdere disciplines bestaat. Het wordt ook wel een combinatieduursport genoemd. De meest voorkomende combinatie van triathlon bestaat uit de onderdelen zwemmen, wielrennen en hardlopen. Er zijn echter vele variaties hierop, waaronder de duatlon (een combinatie van wielrennen en hardlopen), cross triatlon (eerst zwemmen dan mountainbiken en dan hardlopen), de aquatlon (eerst zwemmen dan lopen in Nederland wordt dit ook wel zwemloop genoemd) en de wintertriatlon (verschillende combinaties met onder meer hardlopen, sneeuwschoenlopen, schaatsen en langlaufen). Het gaat bij de triatlon om de totaaltijd van alle sporten achter elkaar, dus de winnaar is de atleet die na het laatste onderdeel als eerste over de finish komt. Bij een triatlon tellen de tijden voor de wissels tussen de onderdelen mee voor het eindresultaat.

Ironman

De originele triatlon bestaat uit: 3,8 km zwemmen, 180,2 km wielrennen en 42,195 km hardlopen (de marathonafstand). Dit wordt ook wel aangeduid als een hele triatlon of ook wel een ironman; in de loop van de jaren zijn allerlei afgeleide kortere versies ontstaan zoals de halve, standaard afstand, kwart, achtste (sprint) en zestiende triatlon (supersprint).

De standaard afstand is de nieuwe benaming van wat voorheen olympische afstand werd genoemd, met de afstanden 1,5 km zwemmen, 40 km fietsen en 10 km hardlopen. Deze naam mag inmiddels niet meer gevoerd worden, omdat dit een beschermde merknaam is van het IOC.

Martijn Kooijman met de oude en mogelijk toekomstige jurywagen.
De start van de alweer de 5e ‘Full of Life Triatlon Castricum’ vindt zondag 2 juli plaats.