Tim Overdiek bij LAAN

Nieuws
Tim Overdiek
Tim Overdiek (Foto: Bob Bronshoff)

CASTRICUM - In het kader van 4 en 5 mei organiseert boekhandel LAAN 19 april 20.00 uur een interactieve lezing met Tim Overdiek over zijn nieuwste boek, Zwijgende vaders. Dit gaat over de ongeschreven geschiedenis van de dwangarbeid in Nazi-Duitsland. Tim gaat graag met het publiek hierover in gesprek. De entree bedraagt 2,50 euro.

Tim Overdiek is een voormalig Nederlands journalist, werkzaam voor de NOS. Hij was vanaf 2008 tot eind september 2010 adjunct-hoofdredacteur bij NOS Nieuws, waarvan onder meer het NOS Journaal deel uitmaakt. Eerder was hij correspondent voor het NOS Journaal in Londen, daarvoor was hij tot 2005 correspondent voor het Radio 1 Journaal in Washington. Eind 2016 verliet Overdiek de journalistiek om een carrière als therapeutisch coach te starten. In oktober 2017 opende hij in Amsterdam een eigen praktijk als therapeutische coach. In oktober 2019 verscheen het boek ‘Als de man verliest, omgaan met verdriet, tegenslag en rouw’, dat hij schreef met Wim van Lent.

Zwijgende vaders

Honderdduizenden Nederlandse mannen werden tijdens de Tweede Wereldoorlog gedwongen om in Duitsland te werken. Deze Arbeitseinsatz was een cruciale en nietsontziende manier om de oorlog gaande te houden. De meesten zwegen later over wat ze er hadden meegemaakt. Het is nog altijd een onderbelicht hoofdstuk in de Nederlandse oorlogsgeschiedenis. Ook de vader van Tim Overdiek was zo’n dwangarbeider. Ook hij weigerde tot zijn dood over zijn tijd in Duitsland te praten. Het was traumatisch geweest, zoveel was duidelijk. Maar over wat er precies was gebeurd, sprak hij nooit. In dit boek reconstrueert Overdiek na een lange speurtocht op onvergetelijke wijze de lotgevallen van zijn vader en de mensen om hem heen, die in 1943 uit Tilburg naar een fabriek in Krefeld vertrokken. Het is een ultieme poging om hun verhalen alsnog te vertellen, als eerbetoon aan die heel gewone Nederlandse jongens die terechtkwamen in de Duitse oorlogsmachine.