Burgerinitiatief zorgt voor herinrichting Kerkplein

Nieuws
Kerkplein.
Kerkplein. (Foto: Aart Tóth)

CASTRICUM - Na uitgebreide gesprekken met inwoners en belanghebbenden, heeft de gemeenteraad afgelopen week groen licht gegeven voor de herinrichting van het Kerkplein. Het plein moet na de herinrichting een betekenisvolle ontmoetingsplek zijn die het rijke historische erfgoed van de Dorpskerk, een van de oudste kerken van ons land, verbindt met de levendigheid van het dorpscentrum.

De herinrichting is niet alleen bedoeld om het plein aantrekkelijker te maken, maar ook om het gebruiksvriendelijker en meer gastvrij te laten zijn voor alle inwoners en bezoekers van Castricum. Wethouder Roel Beems benadrukt het belang van dit burgerinitiatief: “Het is fantastisch om te zien hoe onze gemeenschap zich actief betrokken voelt bij de ontwikkeling van ons dorp. Dit project, dat voortkomt uit een initiatief van onze eigen inwoners, toont de kracht van samenwerking.”

Toekomstbestendig

Bij de uitvoering van de herinrichting wordt ook gelet op het toekomstbestendig maken van het plein door middel van het toevoegen van duurzame materialen en elementen. Het ontwerp is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met vertegenwoordigers van Stichting Castricum Monument Ons een Zorg (SCMOZ), de werkgroep Kerkplein, direct betrokken omwonenden, ondernemers, een landschapsdeskundige en medewerkers van de gemeente. Verschillende bijeenkomsten hebben bijgedragen aan een voorlopig ontwerp. Ook de Monumentenraad, het kerkbestuur, Stichting Alkmaardermeer en de werkgroep Oud-Castricum zijn betrokken geweest in dit proces.

Nu het besluit is genomen is de volgende stap het starten van een aanbestedingstraject, waarnaar volgens planning de werkzaamheden van de herinrichting eind 2024 starten.