XR blokkeert weer de Utrechtsebaan

112-nieuws
XR blokkeert weer de Utrechtsebaan
XR blokkeert weer de Utrechtsebaan (Foto: Regio15)

Ook vandaag demonstreert Extinction Rebellion weer op en rond de Utrechtsebaan.

Zij willen daarmee aandacht vragen voor wat zij de ‘jaarlijkse subsidies aan de fossiele industrie’ noemen. Volgens XR gaat het om een bedrag van 17 miljard euro per jaar, maar de overheid houdt het op 4,5 miljard. Het geld heeft deels ook de vorm van belastingvoordelen (i.p.v. subsidies die naar de rekeningen van de bedrijven overgemaakt worden).

In tegenstelling tot de vorige blokkade op 11 maart is het nu veel minder koud weer, dus als het goed Is zullen de demonstranten nu niet door de kou bevangen raken als er weer waterkanonnen worden ingezet. Integendeel: mogelijk gaan er nu problemen ontstaan als demonstranten door de zon en warmtestraling op het asfalt door de hitte bevangen raken.

Uiteraard heeft de gemeente bekend gemaakt dat het blokkeren van de weg niet is toegestaan, maar dat het Malieveld gebruikt mag worden als demonstratie locatie. En zoals gewoonlijk heeft Extinction Rebellion laten weten niet van hun plan af te willen wijken, en op de weg zelf te willen demonstreren. Het gaat hen daarbij ook om de symboliek van de locatie.

Normaliter staat er boven de Utrechtsebaan altijd ‘supporters’; demonstranten die de groep beneden op het wegdek aanmoedigen en van eten en drinken voorzien door dat aan touwen te laten zakken. Om dat te frustreren heeft de gemeente ook dit keer weer zwarte hekken rond de Utrechtsebaan geplaatst, ondanks dat die de vorige keer massaal zijn gesloopt.