POLKA wint Haagse Kartiniprijs 2021

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Gemeente Den Haag)

POLKA Centrum voor Poolse Vrouwen heeft de Kartiniprijs 2021 gewonnen. Dat maakte wethouder Arjen Kapteijns (Emancipatie) verleden week bekend. De Kartiniprijs is een gemeentelijke emancipatieprijs die jaarlijks wordt uitgereikt. Andere genomineerden waren Roos Padmos en Box it Out.

POLKA is in 2018 opgericht op initiatief van Poolse vrouwen uit Den Haag in samenwerking met stadsdeel Segbroek. De activiteiten zijn erop gericht Poolse vrouwen te emanciperen en integreren. Het doel is om de weerbaarheid, economische en maatschappelijke zelfstandigheid van Poolse vrouwen te vergroten en daardoor beter en sneller te laten integreren in Den Haag. Dit doet POLKA door een ontmoetingsplek te cre?ren waar vrouwen naartoe kunnen komen om mensen te leren kennen, een eigen netwerk kunnen opbouwen en waar ze de juiste informatie bij hun hulpvragen kunnen krijgen. Er zijn bijeenkomsten, themalezingen over bijvoorbeeld arbeidsrecht en omgaan met geld, cursussen zoals sollicitatietraining, maar ook creatieve workshops. Elke vrijdagavond is er inloop in wijkcentrum de Regenvalk. POLKA is ook online actief. In een besloten groep op Facebook nemen nu circa 1.500 Poolse vrouwen deel die in Den Haag en omgeving wonen.

Het is al de vijftiende keer van de emancipatieprijs van de gemeenten Den Haag wordt uitgereikt. De prijs is vernoemd naar de Javaanse Raden Adjeng Kartini. Zij verzette zich van jongs af aan tegen de traditionele normen en waarden ten opzichte van meisjes. Iedereen die bijdraagt aan een gelijkwaardige positie en participatie van vrouwen in Den Haag kan de prijs winnen. ‘Vrouwenemancipatie is ook in Den Haag nog steeds niet voltooid”, zegt wethouder Kapteijns. ‘De invloed van vrouwen in het bedrijfsleven, de media en politiek is nog te klein. Vrouwen werken minder uren, hebben minder goede banen en krijgen in dezelfde baan fors minder betaald. Ik vind het vooral belangrijk dat vrouwen in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Dan zijn zij minder afhankelijk van anderen, kunnen het heft in eigen hand nemen en hun eigen toekomst bepalen.’