Duizenden kinderen bij Nationale Kinderherdenking

Algemeen
De zevende Nationale Kinderherdenking voor, door en met kinderen, vond plaats op het voorplein van Madurodam.
De zevende Nationale Kinderherdenking voor, door en met kinderen, vond plaats op het voorplein van Madurodam. (Foto: Hille Hillinga / Stichting Nationale Kinderherdenking 4 mei)

Duizenden kinderen en hun familieleden stonden woensdagavond 4 mei tijdens de Nationale Kinderherdenking stil bij vrijheid. Dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, werd duidelijk aan de hand van het verhaal van de 12-jarige Markiian uit Oekraïne. 

Hij vertelde dat hij door de oorlog halsoverkop moest vluchten en nu met zijn moeder in Nederland woont. “Ik leidde het gewone, goede leven van een tiener uit Kyiv. Het was een droomleven vergeleken met ons leven nu.”

Live uitgezonden

Markiian was een van de vele kinderen die een bijdrage leverde aan de zevende Nationale Kinderherdenking voor, door en met kinderen op het voorplein van Madurodam. De herdenking werd live uitgezonden via www.nationalekinderherdenking.nl, lokale en landelijke media.

Interactieve film

De Nationale Kinderherdenking koos dit jaar voor een nieuwe vertelvorm in de vorm van de interactieve film ‘De onmogelijke keuzes van Daan’. om zo nog beter bij de belevingswereld van kinderen en jongeren aan te sluiten. Kijkers thuis konden meedoen aan deze film die nog steeds te bekijken is op www.nationalekinderherdenking.nl. De kijkers werden uitgedaagd keuzes te maken over oorlog en vrijheid.

Taptoe

Naast de film werd met zang, dans en toneel herdacht. Om acht uur volgden de twee minuten stilte. De taptoe werd gespeeld door de 17-jarige Roas Kuipers uit Hardegarijp. Daarna werden er kransen gelegd en werd met het neerleggen van rozen en herdenkingssteentjes een speciaal eerbetoon gedaan.