50 Jaar Dierenambulance: ‘Nog nooit zo groots gevierd’

Algemeen
Anouk Korporaal met één van de tijdelijke bewoners van het Dierenhospitaal.
Anouk Korporaal met één van de tijdelijke bewoners van het Dierenhospitaal. (Foto: GvdIJ)

Het vijftigjarig bestaan van de Dierenambulance Den Haag wordt zaterdag 24 september gevierd met een uniek dierenfestival bij het Dierenhospitaal aan de Oosterbeek, op de grens van Den Haag en Wassenaar. Anouk Korporaal is verantwoordelijk voor het jubileumprogramma.

Door Gerard van den IJssel

Anouk werkt sinds zes jaar bij de Dierenambulance. “Ik heb music management op de Kunstacademie gestudeerd, maar besloot mijn hart te volgen en ben hier gaan werken. Ik heb er geen dag spijt van gehad. Het is waardevol werk, met leuke collega’s.” Anouk is dierverzorger, ze werkt op de Meldkamer en is verantwoordelijk voor de communicatie en fondsenwerving. “Vijf jaar geleden hebben we ons 45-jarig bestaan gevierd, maar toen stond alles meer in het teken van de opening van ons nieuwe onderkomen”, vertelt Korporaal, die ongeveer een half jaar geleden begon met het plannen van de festiviteiten voor dit jaar. “We hebben ook wel vaker een open dag gehouden, maar nog nooit zo groots als nu.” De Dierenambulance verwacht tussen de 500 en 1.000 bezoekers op het jubileumfeest.

Oudste dierenambulance

De Dierenambulance & Hospitaal Den Haag werd in 1972 opgericht en is daarmee de oudste dierenambulance van ons land. “Er is een hoop veranderd sinds onze oprichter Eric Laurier begon met zijn Volkswagenbusje”, vertelt Anouk. “Nu rijden er elke dag zes ambulances door de regio. Onze medewerkers en vrijwilligers zetten zich 24 uur per dag, zeven dagen in de week, in om gewonde en zieke dieren te helpen. Jaarlijks rijden we ongeveer 18.000 ambulanceritten en vangen we ruim 1.600 zieke en gewonde dieren op.”

Trainingen

Tijdens het jubileumfeest wordt een nieuw fotoboek gepresenteerd over een halve eeuw Dierenambulance Den Haag. “Drie bijzondere mensen krijgen de eerste exemplaren uitgereikt. Wie dat zijn, is nog geheim.” Na het Dierenfestival is er in de avond een groot vrijwilligersfeest.

Parkeren in de wijk

Voor de bezoekers wordt er tussen 12.00 en 17.00 uur van alles georganiseerd op 24 september. Er is muziek, mensen kunnen meedoen aan workshops, er komt een knutselhoek, een schminkkraam, een honden- en kattensneltekenaar en nog heel veel meer. “Bij elkaar komen er zestien standhouders. We gaan zelf voor het eerst merchandise verkopen, zoals tassen, mutsen en het jubileumboek. Maar er zijn ook kramen van dierenwinkels en partnerorganisaties zoals Vogelopvang De Wulp en Egelopvang Den Haag. Natuurlijk kunnen mensen ook weer in groepjes meedoen aan de rondleidingen door het pand”, vertelt Anouk. “Twee van onze chauffeurs zullen alles vertellen over de ambulances en mensen kunnen ook samen met hun hond meedoen aan trainingen door de Martin Gaus Hondenschool uit Zoetermeer.” Per training kunnen zes mensen meedoen, dus tijdig aanmelden is verstandig. 

‘Kom met de fiets of met het openbaar vervoer’

Anouk eindigt met een belangrijke tip: “Je kan die dag niet parkeren op ons terrein! Kom dus met de fiets of met het openbaar vervoer. Kom je toch met de auto, parkeer dan in de wijk van de Thérèse Schwartzestraat en de Breitnerlaan en loop het laatste stukje. Parkeren in die wijk is gratis op zaterdag.” 

Dierenfestival op zaterdag 24 september van 12.00 tot 17.00 uur. Adres: Oosterbeek 5, Den Haag.