Babette Wagenvoort is de eerste Haagse Stadstekenaar: ‘Mijn tekeningen zijn gericht op de actualiteit’

Algemeen
Babette Wagenvoort (derde van links) en  wethouder Saskia Bruines.
Babette Wagenvoort (derde van links) en wethouder Saskia Bruines. (Foto: gemeente Den Haag)

Illustrator en beeldend kunstenaar Babette Wagenvoort is de eerste Haagse Stadstekenaar. De komende twee jaar brengt zij Den Haag in beeld door bekende en onbekende Haagse plekken te bezoeken waar mensen samenkomen. 

“Ik wil de komende twee jaar Haagse plekken tekenen waar mensen samenkomen. Van een protestmanifestatie bij het Internationaal Gerechtshof tot een wijkoverleg over de energietransitie. Mijn tekeningen zijn altijd gericht op de actualiteit”, aldus Wagenvoort.

Publicaties

Wagenvoort die haar Bachelor of Art voltooide in Enschede en haar masteropleiding volgde in Londen, woont en werkt in Den Haag. Ze is een ervaren en veelzijdig tekenaar. Zo maakt ze illustraties voor theatervoorstellingen maar ook voor de VPRO-gids. De komende twee jaar publiceert ze iedere maand twee tekeningen die gaan over Den Haag. AD Haagse Courant publiceert maandelijks een tekening in de zaterdagkrant. Er vinden ook exposities plaats op diverse plekken in Den Haag, zoals het Gemeentearchief.

”Ontzettend leuk dat we nu onze eigen Haagse stadstekenaar hebben die op zoek gaat naar de veelzijdigheid van Den Haag. Ik ben benieuwd naar haar moderne en actuele blik op de stad en ik hoop dat het veel mensen inspireert en nieuwsgierig maakt naar de plekken die zij tekent”, zegt wethouder cultuur Saskia Bruines.

Andere steden

Een meerderheid van de Haagse gemeenteraad heeft destijds gestemd voor de komst van een stadstekenaar. Vanuit de samenwerking tussen de gemeente, Het Haags Gemeentearchief en kunstruimte NEST is het idee verder uitgewerkt. Ook andere steden in Nederland zoals Amsterdam, Nijmegen en Rotterdam hebben stadstekenaars.

De eerste tekening als Haagse stadstekenaar maakte Babette van de Grote Marktstraat.