CaDance beweegt zich dit jaar door de hele stad

Cultuur
Het festival laast de nieuwste beweging op het gebied van dans, circus en fysiek theater zien.
Het festival laast de nieuwste beweging op het gebied van dans, circus en fysiek theater zien. (Foto: Sanja Marusic)

Dit jaar trekt Cadance, het tweejaarlijks dansfestival van Korzo, Den Haag in. Tijdens de eerste live editie sinds 2019 zijn er op meer bijzondere binnen- en buitenlocaties voorstellingen dan voorheen het geval was. Van Korzo tot de Laakhavens en van de Lutherse Kerk tot het plein bij Centraal Station: CaDance beweegt zich deze editie door de hele stad. Het festival opent op 18 mei met maar liefst twee wereldpremières en de uitreiking van de Leo Spreksel Award.

Het tweejaarlijkse festival van Korzo toont de nieuwste beweging op het gebied van dans, circus en fysiek theater. Van 18 tot en met 29 mei zijn er zeven wereldpremières te beleven, waarvan twee meteen op de openingsdag, en komen er 5 (inter)nationale eye-catchers voor het eerst naar Den Haag. Het thema van deze editie is ‘Where Worlds Collide and Connect’.

Nieuwe stadsroute

Ook het publiek komt dit jaar in beweging. Tijdens de nieuwe stadsroute Reroute, gaan de toeschouwers door, in en langs een aantal korte voorstellingen op unieke locaties in het centrum van de stad. Er is tijdens Reroute ook nieuw werk te zien van aanstormende choreografen. 

Wereldpremière

In Korzo theater is op de openingsavond de wereldpremière van Songs and Silences van OFFprojects, het collectief van voormalig Nederlands Dans Theater-dansers rond choreograaf en musicus Amos Ben-Tal. Het publiek bepaalt (deels) zelf wanneer ze deze voorstelling binnengaan en hoe lang ze blijven. Op de openingsavond wordt ook voor de derde keer de Leo Spreksel Award, de aanmoedigingsprijs voor jonge dansmakers, uitgereikt.

Springplank

CaDance is volgens de organisatie een belangrijke springplank voor talentvolle makers om nieuw werk te presenteren. Tijdens de editie van 2023 zijn er onder andere wereldpremières te zien van meerdere makers, waaronder choreografe en danseres Junadry Leocaria. In samenwerking met beeldend kunstenaar Richard Kofi maakt zij het interdisciplinaire Mi Alma (Papiaments voor ‘mijn ziel’). De Curaçaose choreografe Faizah Grootens maakt met Corpus Criolla het avondvullende vervolg op haar gelijknamige onderzoekspresentatie uit 2021. De beloftevolle Iraanse dansmaker Roshanak Morrowatian presenteert haar eerste groepswerk, House of Strength. Het werk is geïnspireerd door een eeuwenoude Perzische traditie die in het openbaar oorspronkelijk alleen door mannen wordt beoefend.

Niet te missen (internationale) voorstellingen die voor het eerst in Den Haag zijn te zien, zijn volgens de organisatie onder andere de circustheaterhits van choreograaf Piet Van Dycke met het spectaculaire Exit. Circograaf Alexander Vantournhout neemt met zijn performers het publiek in Screws mee langs een traject van mini-performances in broedplaats Maakhaven. Daniel Mariblanca brengt zijn ‘transgender solo’ 71Bodies 1 Dance naar Korzo. De Australische choreograaf James Batchelor verbeeldt op een industriële locatie in Deep Space zijn expeditie naar het gebied van sub-Antarctische vulkanen. De Franse Alexandre Fandard komt met zijn ontregelende solo Comme Un Symbole naar Den Haag.

Kaartverkoop via cadance.nl.