Filevrij van Ypenburg en Rijswijk naar de Binckhorst dankzij Delftse startup

Nieuws
 Donderdag werd de z'Bike to Binck hub' feestelijk geopend in aanwezigheid van de Haagse wethouder Robert van Asten en zijn Rijswijkse collega Armand van de Laar.
Donderdag werd de z'Bike to Binck hub' feestelijk geopend in aanwezigheid van de Haagse wethouder Robert van Asten en zijn Rijswijkse collega Armand van de Laar. (Foto: pr)

Wie op de Binckhorst kan sinds verleden week met een elektrische deelfiets het gebied in. De e-bikes worden draadloos opgeladen door middel van de slimme laadtegels van de Delftse startup Tiler. De eerste parkeerplaats is te vinden bij Hotel Savarin in Rijswijk. Kwestie van de auto parkeren en binnen 8 minuten ben je met de elektrische fiets in de Binckhorst.

De gemeente Den Haag vroeg eind vorig jaar via het innovatieprogramma Startup in Residence Intergov om met een innovatieve oplossing te komen waarmee duurzaam reisgedrag naar de Binckhorst gestimuleerd én gefaciliteerd kon worden. Het winnende idee kwam van de Delftse start-up Tiler: ‘e-bike hubs’ met een innovatieve laadoplossing, op een P&R-terrein vlakbij de Binckhorst. Deze fietsen zijn nu in eerste instantie op twee plekken te vinden. Het gaat om 8 fietsen bij het P&R terrein van Hotel Savarin, nabij knooppunten bij de A4 en A13, in Rijswijk en 7 fietsen in de Binckhaven. De gemeente Den Haag heeft een investering van 25.000 euro gedaan om deze proef op te zetten. De pilot loopt 4 maanden, startend op 1 juni.
De fietsen worden draadloos opgeladen door middel van slimme technologie in de laadtegels van Tiler. Die manier van laden scheelt weer extra vervoersbewegingen in de stad: deelfietsaanbieders moeten nu nog de stad door rijden om batterijen te wisselen. Met de nieuwe technologie is dat niet meer nodig. Ook wordt het voor deelfietsaanbieders naar verwachting mogelijk om fietsen aan te bieden op plekken die relatief ver van hun normale servicegebied liggen. Tiler hoopt in de toekomst een vergelijkbare oplossing te kunnen bieden voor scooters en bakfietsen.

Donderdag werd de zogeheten ‘Bike to Binck hub’ al feestelijk geopend in aanwezigheid van wethouders Van Asten (Stedelijke ontwikkeling, Den Haag) en Van de Laar (Mobiliteit, Rijswijk).  ”Je staat met de elektrische fiets in 8 minuten vanuit Rijswijk op de Binckhorst. Daar staat het vaak flink vast met auto’s. Zo ga je filevrij en ontspannen het gebied in. Mooi dat gedreven ondernemers willen meedenken over hoe we onze stad klaarstomen voor de toekomst”, zegt Van Asten.
“Met deze pilot al goed zichtbaar wat de oplossing voor een beter ontsloten Binckhorst kan zijn”, aldus Maarten van Koolwijk, programmamanager van Startup in Residence Intergov.

Abonnementen

Gebruikers kunnen een parkeerplek inclusief e-bike huren vanaf 2 euro per uur, en bedrijven hebben de mogelijkheid om abonnementen voor hun werknemers af te sluiten vanaf 79 euro per werknemer per maand.