Bomen krijgen griepprik tegen iepziekte

Nieuws
Afbeelding
(Foto: Jurriaan Brobbel)

Gewapend met injectiespuiten gaan de boomverzorgers weer op pad om 8.100 iepen in de stad een griepprik te geven. De prik beschermt de bomen weer een jaar tegen de gevreesde iepziekte. “Je hoort de boom het vaccin opslurpen”, zegt Sander Meershoek van het Groenbedrijf.

Bomen kunnen net als mensen ziek worden. De iepziekte is een zeer besmettelijke schimmelziekte, die wordt verspreid door een kevertje. “En ook via de wortels kunnen zieke bomen hun gezonde buurman ziek maken. Dan kan het heel erg hard gaan met de verspreiding”, zegt Sander van het Groenbedrijf.

Op het dieptepunt van de iepziekte stierven in Den Haag tussen de 1.500 tot 2.000 bomen per jaar. Den Haag begon toen als eerste stad in Nederland met een vaccin tegen de iepziekte. De gemeente controleert jaarlijks alle iepen en tussen mei en september worden de iepen twee keer geïnspecteerd. De boomverzorgers werken met een reuze-injectiespuit met een kleine guts aan het uiteinde. “Daarmee maken we een heel klein gaatje in de bast waarin we het middel Dutch Trig spuiten. Deze verzwakte schimmel spuiten we na elke tien centimeter in de boomstam. Hoe groter de stam, hoe meer prikjes we geven. Je moet daar best wat kracht voor zetten. Het mooie is dat je dan opeens een slurpend geluid hoort: de boom slurpt het vaccin langzaam op.”

Het injecteren moet vroeg in het groeiseizoen gebeuren, als de iepen blad krijgen en als de bast droog is. Maar het is lang koud en nat geweest. “De bomen moeten blad krijgen, want dat is het moment dat de sapstroom op gang komt. Die stroom is nodig om het vaccin door de boom te verspreiden. Heeft de iep nog geen blad, dan spuiten we eigenlijk voor niets”, zegt Sander.

Zie je een zieke iep? Meld het! Een zieke iep herken je aan zijn droge, dorre bladeren. Na verloop van tijd verliest de iep al zijn blad. Als je een zieke iep ziet, meld het aan de gemeente. Meer informatie is te vinden op het Haagse Groen.