Informatiemarkt hartfalen in Noordwest Den Helder

Nieuws
In Nederland hebben 240 duizend mensen de diagnose hartfalen.
In Nederland hebben 240 duizend mensen de diagnose hartfalen. (Foto: Pexels.com)

DEN HELDER - In Nederland hebben 240 duizend mensen de diagnose hartfalen, een sluipende ziekte waarbij zonder behandeling het hart steeds verder achteruitgaat. Dit aantal neemt de komende jaren toe tot 340 duizend, zo is de verwachting. 

Daarnaast zijn er naar schatting nog eens 255 duizend mensen die wel klachten van hartfalen hebben, maar bij wie deze ernstige aandoening nog niet is vastgesteld. Zij krijgen dus geen behandeling en worden alsmaar zieker. Iedere dag sterven er 22 mensen aan hartfalen. Ruim een derde van de patiënten overlijdt binnen een jaar na de eerste ziekenhuisopname, 65 procent binnen vijf jaar.  

Vroeg herkennen

Veel voorkomende klachten bij hartfalen zijn kortademigheid, vermoeidheid, en dikke enkels of voeten door het vasthouden van vocht. Uit onderzoek blijkt dat mensen deze klachten niet altijd serieus nemen, ze wijten het al snel aan stress of de leeftijd. Hierdoor gaan zij te laat of zelfs niet naar een dokter. ‘Belangrijkste om te weten van hartfalen is dat als we deze ziekte vroeg herkennen, we nog veel schade en klachten kunnen voorkomen”, stelt cardioloog prof. dr. Steven Chamuleau, hoofd afdeling cardiologie AmsterdamUMC en voorzitter van Deltaplan Hartfalen. “Helaas gebeurt dat nog onvoldoende. Het is niet normaal, als je veertig of vijftig bent en benauwd wordt van traplopen. Ook niet als je veel zorgen of een paar drukke weken hebt. Meet minstens een keer per jaar je bloeddruk en blijf met een hoge bloeddruk niet rondlopen. Zeker niet, als je weet dat bijvoorbeeld je vader of moeder ook hartfalen heeft of heeft gehad.”  

Informatiemarkt in Noordwest

In zowel Den Helder als Alkmaar is er tijdens de Hartfalenweek in de centrale hal een informatiemarkt. Bezoekers krijgen meer informatie over de opsporing, behandeling en preventie van hartfalen. Ook is het mogelijk om de bloeddruk te laten meten en je hartritme te laten registeren. Met dit laatste is het mogelijk om vroeg atriumfibrilleren op te sporen. Op de markt zijn een hartfalencardioloog, een hartfalenverpleegkundige en een diëtist aanwezig. Dinsdag 23 april van 9.30 tot 13.30 uur. Donderdag 25 april van 13.00 tot 16.30 uur (in Den Helder tot 16.00 uur).

Meer informatie over de Nationale Hartfalenweek op www.deltaplanhartfalen.nl