‘Als we niet snel iets vinden, staan we volgende maand op straat’

Algemeen
Leden van Brassica Musicals werken hard aan de decorstukken voor 'Doctor Zhivago'. De musicalvereniging heeft dringend een nieuwe opslag- en bouwruimte nodig, anders ziet de toekomst er somber uit.
Leden van Brassica Musicals werken hard aan de decorstukken voor 'Doctor Zhivago'. De musicalvereniging heeft dringend een nieuwe opslag- en bouwruimte nodig, anders ziet de toekomst er somber uit. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD – De tijd begint te dringen voor Brassica Musicals. Half oktober loopt het huurcontract van de schuur in Ursem af en moeten de decorstukken en andere materialen die daar opgeslagen liggen weg. De vraag is alleen: waar naartoe? “We zijn naarstig op zoek naar een nieuwe ruimte”, vertelt Cris Bakker, voorzitter van de Heerhugowaardse musicalvereniging die doorgaans hoge ogen scoort tijdens de Amateur Musical Awards. “Als we niet snel iets vinden, staan we binnen vier weken op straat.”

Brassica Musicals staat, ondanks positieve ontwikkelingen, het water aan de lippen

Eigenlijk gaat het momenteel hartstikke goed met Brassica Musicals. Cris: “In de coronaperiode is gebleken dat we een gezonde vereniging zijn. Vier weken voor we onze musical ‘Doctor Zhivago’ – een primeur in Nederland - zouden opvoeren, ging het land in lockdown. Maar ook al konden we lange tijd niet repeteren en geen voorstellingen opvoeren, bijna iedereen is bij de club gebleven. Ook heeft bijna niemand zijn kaarten voor ‘Doctor Zhivago’ teruggegeven. Dat vind ik persoonlijk heel bijzonder, dat iedereen ons zo trouw is. Onze feestcommissie heeft in coronatijd allerlei online activiteiten georganiseerd om onze leden betrokken te houden. Er werden masterclasses georganiseerd en we deden aan online samenspel: van dialogen met elkaar oefenen tot hele uitvoeringen via Zoom. Zo konden de leden toch op een creatieve manier met hun hobby bezig zijn.”

Audities op anderhalve meter

‘Doctor Zhivago’ werd uitgesteld tot april 2021 en omdat de voorbereidingen voor die musical al zo ver gevorderd waren, werd ‘toen het weer kon’ in september gestart met de volgende musical, ‘Half a Sixpence’. Ook dat is een primeur voor Nederland. Cris: “We hielden audities op anderhalve meter en gingen vol goede moed aan de slag. Maar ook dat verliep anders, want in december gingen we opnieuw in lockdown. ‘Doctor Zhivago’ werd weer uitgesteld, tot april 2022. ‘Half a Sixpence’ brengen we dan in april 2023 op de planken. Een nieuwe teleurstelling, maar ook dat kunnen we opvangen dankzij onze trouwe achterban.” In juli kon een voorproefje van ‘Doctor Zhivago’ aan een publiek getoond worden tijdens de Dutch Musical Night, een evenement van professionals en amateurs samen dat georganiseerd werd als vervanging van de Amateur Musical Awards. Inmiddels is Brassica begin deze maand weer gestart met repetities. Cris: “Er mag nu weer meer gelukkig. Vanaf december willen we ‘Doctor Zhivago’ weer oppakken, even opfrissen want alles is in principe al klaar. In de tussentijd werken we samen met Stichting De Maatjes en twee andere Noord-Hollandse musicalverenigingen aan een mooi project dat we in november op de planken willen brengen. Daarover wordt binnenkort meer bekendgemaakt. Je ziet, we blijven bouwen aan onze vereniging.”

Wie heeft de gouden tip?

Maar je kunt nog zo’n gezonde vereniging zijn, zonder locatie ben je nergens. De schuur in Ursem, waar de decorstukken werden gebouwd en opgeslagen liggen, wisselt binnenkort van eigenaar en dat betekent dat Brassica eruit moet. Maar waar sla je die vaak enorme onderdelen nou veilig en droog op? Cris: “We beseffen dat we niet in de positie zijn om eisen te stellen, omdat we geen commerciële partij zijn en maar een bescheiden budget hebben, maar we hopen dat iemand het ons gunt. Voor de opslag hebben we zo’n vijftig à zestig vierkante meter nodig, voor de opbouw een ruimte van 150 à 200 vierkante meter en een meter of vier hoog. Een leegstaande schuur of loods zou ideaal zijn, eventueel tijdelijk. Ook zijn we met liefde bereid de ruimte te delen met anderen. We houden de ruimte netjes en zorgen voor een goed contact met de eigenaar. Als we een half uur moeten rijden om er te komen, is dat geen probleem. Natuurlijk zouden we het liefst een plek vinden waar we meerdere jaren kunnen blijven, maar voor nu is alles goed. Heb je de gouden tip die ons aan een nieuwe locatie helpt? Dan liggen er twee vrijkaarten voor onze eerstvolgende voorstelling voor je klaar!”

Heb jij dé tip die Brassica Musicals uit de brand helpt? Mail deze dan naar voorzitter@brassicamusicals.nl.