Burgemeester Poorter reikt Victoriefonds Cultuurprijzen 2024 uit

Cultuur
Vlnr. winnaars Denden Karadeniz, Amber Veel, juryvoorzitter Maarten Poorter (burgemeester van Dijk en Waard), Femke Brockhus en Rami Kooti Arab.
Vlnr. winnaars Denden Karadeniz, Amber Veel, juryvoorzitter Maarten Poorter (burgemeester van Dijk en Waard), Femke Brockhus en Rami Kooti Arab. (Foto: LaLuuz Fotografie)

REGIO - Amber Veel, Denden Karadeniz en Femke Brockhus zijn de winnaars geworden van de Victoriefonds Cultuurprijzen 2024. De Jong Talent prijs gaat dit jaar naar acteur Rami Kooti Arab. De winnaars werden tijdens een feestelijke bijeenkomst, vrijdag 19 april in de Witte Kerk in Heiloo, bekendgemaakt door juryvoorzitter Maarten Poorter, burgemeester van Dijk en Waard. 

De prijzen worden in het najaar uitgereikt. Zondag 8 september vindt de prijsuitreiking voor Visuele Kunsten plaats in TAQA Theater de Vest; de cultuurprijs Podiumkunsten wordt zondag 13 oktober in Cool kunst en cultuur in Heerhugowaard uitgereikt, net als de Jong Talent Prijs. Zondag 3 november wordt in de Ruïnekerk in Bergen de cultuurprijs Letteren uitgereikt. De prijsuitreikingen zijn voor iedereen gratis toegankelijk, aanmelden kan via www.victoriefondscultuurprijs.nlBeeldend kunstenaar Amber Veel (1981) studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie en werkte onder meer in opdracht voor Het Grote Museum Artis in Amsterdam. Met oeroude ambachten schept de beeldend kunstenaar haar eigen universum. Tijdens haar studie specialiseerde zij zich in het werken met huiden van dieren. Belangrijke thema’s in haar werk zijn onder meer sterfelijkheid en de kringloop van het leven. Het bijzondere werk laat de kijker de verbondenheid met zichzelf en de hele levende wereld ervaren. Amber Veel ontvangt de cultuurprijs Visuele Kunsten.

Professioneel danser, docent en choreograaf Denden Karadeniz (1990) weet schijnbaar moeiteloos hiphop, breakdance en contemporary dance in elkaar te laten overlopen. Daaruit ontstond zijn eigen unieke Floorwork techniek (Zero), een stijl met een duidelijke Denden-signatuur. In 2019 richtte hij zijn eigen dansgezelschap Zero Dance Theatre op. Het is het enige urban contemporary dansgezelschap in Nederland. De bijzondere danser is een ambitieuze vernieuwer die bezig is een stukje van de dansgeschiedenis op te eisen. Denden Karadeniz wint de prijs in categorie Podiumkunsten.

Kracht van stilte

De prijs voor Letteren gaat naar schrijfster Femke Brockhus (1989). Zij publiceerde tot nu toe twee kleine romans ‘Laat het stil zijn’ en ‘Kleine haperende vluchten’. Met uiterst talige precisie, met geen woord te veel en geen witregel te weinig, bouwt zij daarin universums, balancerend op de grens tussen waarneming en verbeelding, waarin de aan- en afwezigheid van personages zich minutieus aftekent. Brockhus durft bij het vertellen van haar verhalen te vertrouwen op de kracht van stilte en van wit. Ze snijdt haar taal exact op maat, waardoor die sterk geladen raakt. Het is poëtisch proza van een verfijnde schoonheid.

De Jong Talent prijs is voor acteur Rami Kooti Arab (2005). Hij debuteerde in televisieserie ‘Zeven kleine criminelen’, daarna speelde hij in ‘Brugklas’ en de korte speelfilms ‘English Breakfast’ en ‘Bezorgd’. Voor die laatste film kreeg hij in 2022 een nominatie voor ‘Beste Acteur’ bij de Shortcutz Awards Amsterdam. Rami beschikt over een natuurlijke charme die hij inzet bij het spelen van zijn rollen. Hij heeft de afgelopen jaren zijn talenten verder kunnen ontwikkelen en zet steeds meer gelaagde karakters neer in de rollen die hij speelt.

Stimuleren en ondersteunen

Stichting Cultuurprijs regio Alkmaar wil met de uitreiking van de cultuurprijzen de kunst- en cultuursector in Alkmaar en Noord-Kennemerland stimuleren en kunstenaars en cultuurdragers in deze regio ondersteunen in hun ontwikkeling en werk. Tweejaarlijks reikt de stichting de Victoriefonds Cultuurprijs uit in de categorieën Visuele Kunsten, Letteren en Podiumkunsten. Naast deze cultuurprijzen zijn er ook nog een Jong Talent Prijs en een Oeuvreprijs. Aan de prijzen is een geldbedrag verbonden.